Selecteer Pagina

KSB

door | 8 apr, 2024 | Bedrijveninfo

‘KSB levert alle technologieën voor de groene waardeketen’

Groene waterstof, die op een klimaatneutrale manier wordt geproduceerd, wordt steeds belangrijker als energiebron voor de industrie. “Waterstoftoepassingen stellen hoge eisen aan de gebruikte componenten.”

Tekst: Mels Dees

KSB is een technologiebedrijf met technische expertise op het gebied van procestechniek, petrochemie en hernieuwbare energie”, legt Jan Kamps, verkoopleider bij KSB uit. Hij is al jarenlang betrokken bij waterstoftechnologie. “Wij hebben veel producten in het assortiment die in alle fasen van de waardeketen voor waterstof kunnen worden gebruikt.” Daarmee doelt Kamps op onder meer afsluiters en pompen. Bovendien heeft de onderneming al veel ervaring met productieomgevingen voor blauwe of groene waterstof. 

Die ervaring vermeldt de verkoopleider niet zonder reden. “Waterstoftoepassingen stellen hoge eisen aan de gebruikte componenten. Dit, terwijl de gedetailleerde eisen met betrekking tot de te gebruiken componenten nog steeds variëren, bijvoorbeeld als het gaat om de materiaalkeuze.”

KSB is om die reden niet alleen betrokken bij zijn klanten met onderzoeks- en ontwikkelingscompetentie, maar neemt ook deel aan relevante werkgroepen van normalisatie-organisaties, CEN in Frankrijk, DIN in Duitsland of NEN in ons land. Daarbij is de onderneming realistisch: “Uiteindelijk zullen veel vraagstukken pas worden opgelost nadat de ontwikkeling is gevorderd en de bevindingen beschikbaar zijn na talloze bedrijfsuren.”

Subsystemen

Een van de grootste uitdagingen op weg naar een duurzame waterstofeconomie is de omvang van toekomstige installaties, geeft Kamps aan. “Op dit moment worden de elektrolysers volgens het modulaire principe opgebouwd uit kleine subsystemen.” De vraag is echter volgens hem, of modulaire containeroplossingen of juist geïntegreerde grootschalige systemen of onderling verbonden systemen in de toekomst de overhand zullen krijgen – of wellicht zelfs beide oplossingen naast elkaar.
Kamps: “Dit zou natuurlijk een directe invloed hebben op de keuze van de gebruikte pompen en afsluiters. Hoewel de transportvolumes voor containeroplossingen ongeveer 10 m3/h bedragen, kunnen ze gemakkelijk 800 m3/h bereiken voor grootschalige installaties. Hetzelfde geldt voor de werkdruk, die tussen 6 en 40 bar kan variëren.”

Bewakingssystemen

Grotere, modulaire systemen zouden ook hogere besturingseisen kunnen stellen om een optimale interactie tussen de componenten te garanderen. Voor dergelijke toepassingen biedt KSB zowel pompen met variabel toerental als regelkleppen aan. In het geval van geïntegreerde grootschalige systemen kan de betrouwbaarheid van de afzonderlijke componenten een grotere rol spelen. Hier biedt KSB al systemen voor bedrijfsbewaking en vroegtijdige foutdetectie.

Bij de overstap naar de waterstofeconomie speelt niet alleen alkalische elektrolyse, geeft de verkoopleider aan. “PEM-elektrolyse is een veel nieuwere technologie, gekenmerkt door het compacte systeemontwerp en de hoge flexibiliteit bij het veranderen van de belasting.” Vergeleken met alkalische elektrolyse biedt het proces ook grote mogelijkheden voor toekomstige technische ontwikkelingen en kostenbesparingen. “En er is nog een groot voordeel: de technologie vereist namelijk geen gevaarlijke chemicaliën.”

Ongeacht welke elektrolyseproces in de toekomst zal worden gebruikt en welke grootte van de installatie geschikter is: het portfolio van KSB dekt de meest uiteenlopende eisen. Bovendien biedt de onderneming dankzij tientallen jaren ervaring pompen en afsluiters die nauwkeurig kunnen worden aangepast aan het proces, zodat de beste efficiëntie en veiligheid wordt bereikt.

Geen probleem met pompen

Het proces wordt vooral interessant als waterstofproductie uit hernieuwbare elektriciteit in de toekomst massaal bruikbaar moet worden. “Voor wat betreft de in te zetten pompen voorzien wij geen problemen”, geeft Kamps aan. “De gebruiksomstandigheden bij PEM-toepassingen zijn in feite vergelijkbaar met die bij alkali-elektrolyse. Membraanafsluiters en vlinderkleppen en diverse pompen van KSB worden daarom al gebruikt in de eerste proefinstallaties.”

De pomp- en afsluiterspecialisten van KSB zijn ook uitstekend toegerust voor de taken van toekomstige technologieën, zoals anion-uitwisselingsmembraanelektrolyse en (AEM) hogetemperatuurelektrolyse (HTEL). “Een bijzondere uitdaging zien onze experts in de hoge temperaturen. Die stellen hoge eisen aan materialen. KSB is betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten om nieuwe legeringen voor kleppen en hun voordelen te testen wanneer de componenten aan dergelijke omstandigheden worden blootgesteld.”

De producten van KSB omvatten kortom alle essentiële technologieën van de groene waardeketen. Dit omvat ook de verschillende oplossingen voor elektrolyse, of het nu gaat om alkalische elektrolyse (AEL), proton-uitwisselingsmembraanelektrolyse (PEM) of veelbelovende toekomstige technologieën, zoals de anion-uitwisselingsmembraan elektrolyse (AEM) of de hogetemperatuurelectrolyse (HTEL).

Ook koelwater van groot belang

Waterstoftechnologie draait niet alleen om het feitelijke productieproces, maar voldoende toevoer van koelwater is ook belangrijk. De pompen van de Etabloc/Etaline-serie en de afsluiters van de ISORIA- en SISTO-20-serie zijn geschikt voor het koelen van de warmtewisselaars. Kamp: “De pompen worden gekenmerkt door een maximale energiezuinigheid dankzij de toerengeregelde aandrijving. Dankzij het compacte ontwerp kunnen ze flexibel worden gebruikt en zijn ze zeer geschikt voor installatie in containeroplossingen.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!