Selecteer Pagina

Hotel New York

door | 4 apr, 2024 | Bedrijveninfo

Iconische allemansvriend

Het mooiste gebouw van Rotterdam, op de mooiste plek van Rotterdam. Zo valt Hotel New York volgens general manager Roel Dusseldorp het beste te omschrijven. “Iedereen is welkom.”

Elk hoekje van het uit 1901 daterende pand ademt historie, of het nu gaat om een menukaart uit de jaren dertig in de bibliotheekzaal, fraaie antieke koffers die bij de ingang staan of stemmige zwartwit foto’s in het restaurant. “Vrijwel al dit soort spullen hebben wij gekregen van mensen die bij de Holland Amerika Lijn (HAL) hebben verwerkt of hier zijn vertrokken”, vertelt general manager Roel Dusseldorp van Hotel New York. Het legt zowel de binding bloot die Hotel New York met Rotterdam heeft als de rijke historie die het pand achter zich heeft liggen. Het gebouw was tientallen jaren het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn tot die in 1977 naar Seattle verhuisde. In de decennia ervoor zijn vele duizenden Nederlandse emigranten vanaf het markante gebouw op de Kop van Zuid per schip naar de Verenigde Staten gevaren. 

Watertaxi’s

Sinds 5 mei 1993 is het historische gebouw in gebruik als hotel-restaurant. “In de jaren ervoor werd het als kantoor gebruikt, waarna het ook een tijd is gekraakt. Met steun van de gemeente Rotterdam heeft de toenmalige eigenaar het leegstaande gebouw tot hotel-restaurant omgeturnd. Tot dat moment was hier nog helemaal niets, alleen maar lege loodsen die je een unheimisch gevoel gaven. De toenmalige eigenaar koos ervoor watertaxi’s naar de Kop van Zuid te laten varen, om het mensen makkelijker te maken van de overkant naar hier te komen. Destijds was er nog geen Erasmusbrug”, vertelt Dusseldorp. WestCord Hotels is de derde en huidige exploitant van Hotel New York. Deze Nederlandse hotelketen beschikt over 15 hotels in Nederland, waaronder het SS Rotterdam. Sinds 2009 is Dusseldorp verantwoordelijk voor ‘het reilen en zeilen’ in het hotel, zoals hij dat noemt. “Zelfs na vijftien jaar is het nog bijzonder om hier te werken. Ik reageerde destijds op een vacature in het AD. De openingszin in mijn sollicitatiebrief was: ‘Als ik kan werken op de mooiste plek van Rotterdam in het mooiste gebouw van Rotterdam, moet ik wel solliciteren’. Zo denk ik er nog steeds over.”

Roel Dusseldorp

Van teenslipper tot lakschoen

Hotel New York telt 72 hotelkamers in verschillende formaten, een restaurant dat plaats biedt aan 350 personen, het fine dining restaurant NY Basement met 120 zitplaatsen, er zijn zeven zalen en het terras biedt voldoende ruimte om 350 personen te ontvangen. “We kunnen aardig wat gasten verwelkomen”, lacht Dusseldorp. Op de vraag wat Hotel New York nou anders maakt dan andere hotels of restaurants, antwoordt hij: “Bij ons is er altijd reuring en gezelligheid. Vroeger werd Hotel New York wel de huiskamer van Rotterdam genoemd. Dat is het nog steeds. Een voordeel is dat wij geen specifieke doelgroep hebben. Van teenslipper tot lakschoen en van trainingspak tot maatpak, iedereen is hier welkom. We hebben we een brede kaart, met voor iedereen wel iets lekkers erop.” 

“In het café-restaurant ben je altijd welkom, ook al heb je niet gereserveerd. Wij hebben altijd plek, dat vinden wij belangrijk. Daarnaast kunnen gasten hier snel eten als zij dat willen. Bijvoorbeeld als zij een voorstelling in het Luxor Theater willen halen”, zegt Dusseldorp.

Het fine dining restaurant NY Basement werd zeven jaar geleden geopend als aanvulling op het al bestaande aanbod in het grote café-restaurant van Hotel New York. “In NY Basement kunnen gasten terecht voor een wat luxer aanbod, mooiere producten waar men de tijd voor kan nemen. Een avond NY Basement is echt een gezellige avond uit. Deze zomer willen we dit ook op ons terras voortzetten. Overigens is NY Basement ook exclusief af te huren voor een diner, bedrijfsfeest of trouwerij.”

 

Bijzondere mix

Hotel New York heeft qua hotelgasten een bijzondere mix van zakelijke en ‘leisure’-gasten. “In het weekend ligt de nadruk uiteraard iets meer op de privégasten die een weekendje weg zijn of iets te vieren hebben en doordeweeks verwelkomen we natuurlijk wat meer zakelijke gasten”, aldus Dusseldorp. “Of het nou gaat om bedrijfsfeesten, bedrijfsborrels of een ontbijt met veertig man, gasten kunnen altijd bij Hotel New York terecht. Omdat wij zo groot zijn, kunnen wij grotere gezelschappen, zowel zakelijk als privé, makkelijk plaatsen.” 

“De mix van gasten is onder meer te danken aan het feit dat de aantrekkingskracht van onze mooie stad alleen maar groter lijkt te worden. Rotterdam is tegenwoordig een ‘destinatie’ geworden. Vroeger kwam men niet over voor een nachtje of weekendje Rotterdam, dit was een dagbesteding. Nu wel.”

Dusseldorp geeft aan plezier in zijn werk te hebben als de gasten tevreden zijn. “Dan ben je zelf ook happy. Daarnaast streef ik naar een goede sfeer onder het personeel. Als een van onze medewerkers een klant een glimlach schenkt, is dat de beste reclame die je je maar kunt wensen. Het zijn de mensen die hier werken… die Hotel New York maken.”

 ‘Zusje’ aan de overkant

WestCord Hotels gaat op de Wilhelminapier achter Hotel New York een derde Rotterdamse hotel bouwen. Deze zomer wordt gestart met de bouw van Hotel Chicago, dat 120 kamers en 18 long stay appartementen krijgt. Dit ‘zusje’ van Hotel New York wordt in 2026 opgeleverd.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!