Selecteer Pagina

Burckhardt Compression

door | 1 apr, 2024 | Bedrijveninfo

Veronika Schelling

Anticiperen op toekomstige trends

Aan het woord is Veronika Schelling, ‘hydrogen, mobility and energy leader’ bij het Zwitserse hoofdkantoor van de multinational Burckhardt Compression. Momenteel ligt haar focus op de strategie van waterstoftoepassingen en productontwikkeling voor verscheidene toepassingen in deze waardeketen. Met haar team zoekt zij uit wat de markt nodig heeft en wil, bijvoorbeeld voor de grillige energietransitie. Denk ook aan de mobiliteitsbranche, waar de trends zich snel opvolgen en elektriciteit als optie onder druk staat.

Tekst: Albert Mensinga

Veronika Schelling: “Zoals de naam al aangeeft, zorgt Burckhardt Compression voor compressoren en allerhande randapparatuur die nodig zijn om gassen onder druk te transporteren, op te slaan en bijvoorbeeld toe te voegen aan andere stoffen voor verwerking. Kortom, Burckhardt is de wereldwijde partner voor hoogwaardige compressieoplossingen. Toepassingen zijn er voor gassen zoals zuurstof, ammoniak, waterstof en LNG en voor diverse markten. Waar gas is, is Burckhardt. Burckhardt biedt compressoroplossingen voor de volgende toepassingsgebieden: gastransport & -opslag, offshore en scheepvaart, petrochemische industrie, raffinaderijen, upstreamprocessen, waterstof voor mobiliteit & energie en industriële gasproductie. Het is ons doel is om tegen 2027 minimaal 40 procent van al onze projecten in de energietransitie te realiseren.”

Specialistisch werk

Werken met gassen luistert bijzonder nauw en Burckhardt weet al bijna twee eeuwen van de hoed en de rand. Er zijn slechts enkele spelers die kunnen putten uit zo’n uitgebreide ervaring. Naast ontwikkeling (R&D) en productie zorgt Burckhardt ook voor onderhoud aan haar en andermans compressoren, ongeacht producent. Deze serviceafdeling zorgt ervoor dat alle compressoren blijven draaien.

Schelling: “Wereldwijd zijn er enkele kantoren en productielocaties gevestigd en wel veertig service centers waar vakmensen op klantlocaties onderhoud plegen, reparaties en aanpassingen uitvoeren en nieuwe machines installeren. Burckhardt levert dus niet alleen eigen fabricaten, maar we zijn ook bekend met de compressoren van andere producenten.

Ook kennen we de eisen die gesteld worden aan de voorwaarden om met alle typen gas om te gaan, zoals flow, druk en eigenschappen. Dit is belangrijk, want de specifieke doelen waar een gas voor bedoeld is, wisselen elkaar snel af. Voor toepassing in de mobiliteit gelden bijvoorbeeld andere eisen dan voor plasticfabrieken. 

Burckhardt Compression behoort tot een selecte groep van gespecialiseerde bedrijven. Veel vergelijkbare producenten en leveranciers bestaan niet meer of zijn opgegaan of gefuseerd met andere organisaties. Ze komen in de dagelijkse praktijk dus regelmatig apparatuur tegen waarvan de handleiding al decennialang niet meer bestaat en gegevens en kenmerken onbekend zijn. 

Wij herkennen situaties omdat we alles over gassen weten en zijn in staat om snel en accuraat oplossingen te bieden zodat de continuïteit weer gewaarborgd is. In de industriële productielocaties is het van cruciaal belang om stilstand tot een minimum te beperken.”

Waterstof heeft de toekomst

Het kleine team van Schelling bestaat uit vijf collega’s met een achtergrond als ingenieur: product managers, system requirement engineers en business developers. Met dit team zorgt Schelling ervoor dat Burckhardt gereed is voor alle toekomstige aanvragen op waterstofgebied.

Schelling: “Een partnerschap met Burckhardt houdt in dat we samenwerken om het volledige systeem te verbeteren door processen te optimaliseren, te standaardiseren en uiteindelijk op te schalen. We benutten de economische voordelen van een herhaalbaar concept. Zodra er samen met onze partners een gestandaardiseerd concept operationeel is, kan deze gereproduceerd worden op verschillende locaties.

Een van de vele uitdagingen waar onze klanten voor staan, is transport, opslag en verwerking van waterstof. Burckhardt is zeer wendbaar in het aanpassen op gewenste situaties, zoals grotere opslagtanks en compressoren die voldoen aan het type gas van keuze. De afgelopen jaren was LNG een beschikbare energiebron en steeds vaker komt nu waterstof in beeld. Wij zien hier ook de toekomst van transport en opslag van waterstof ten behoeve van de energietransitie.”

Laatste trend

Een trend waar Schelling nog aandacht aan wil schenken, is de verandering van waterstof naar ammoniak voor het vergemakkelijken van het overzeese en mondiale transport. Hierin speelt Rotterdam een hoofdrol. Met de aanlevering verder Europa in, zal de havenstad met deze verandering mee moeten.

Schelling: “Voor ons betekent dit een grote variëteit van grote naar kleinere en gespecialiseerde compressoren, zo leveren wij grote machines voor pijpleidinginjectie tot kleine machines bij de waterstoftankstations. We leveren een groot scala aan oplossingen (Full Solution), waarbij we zowel losse onderdelen als complete systemen aanbieden. We bieden naast de compressor een geïntegreerd assortiment aan apparatuur die nodig is voor het implementeren, onderhouden en proactief opsporen van eventuele defecten gedurende de operatie.”

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!