Walstroom aan de Holland Amerika kade op de Wilhelminapier is een feit en daar mogen we trots op zijn. Na 22 maanden bouwen en samenwerken met vele partijen werd de installatie op 31 maart officieel in gebruik genomen. Nu zult u waarschijnlijk zeggen, dat is ‘oud nieuws’ en daar heeft u dan ook gelijk in. Vanaf de eerste studies in 2012, nu feitelijk ook ‘oud’ nieuws, kan wel worden vastgesteld dat er door velen inzet met Ausdauer is getoond mét resultaat tot gevolg. Nochtans, iets (te) vaak komen er ietwat merkwaardige berichten voorbij, over het wel of niet gebruik van walstroom aan betreffende kade.
Tekst: Mai Elmar
Eerst een paar feiten, over een lengte van 230 meter is er in de kade een beveiligde goot gemaakt waarin als het ware een grote stekkerdoos, mechanisch aangestuurd, beweegt.
Dit heeft het voordeel dat er flexibel kan worden aangesloten op hoofdzakelijk groene stroom (wind & zon) én dat men ongehinderd nog altijd kan flaneren op de kade wanneer er geen schip ligt.
Het aansluiten wordt door een speciaal vervaardigd kabelvoertuig, samengesteld uit twee bewezen systemen van Nederlandse makelij, gedaan. Volgens goed Rotterdams gebruik heeft het voertuig een naam gekregen: WAL.E (Wally) en Wally is inmiddels – ook op z’n Rotterdams – hard aan de slag. De koeling van de walstroominstallatie is eveneens milieubewust, deze wordt met technisch vernuft door Maaswater voorzien, zoals dit overigens ook voor de cruiseterminal geldt. Cruise Port Shore Power – walstroom – kent een professioneel, ingewerkt en gecertificeerd team van 12 mensen. Zij verzorgen professioneel, getraind, prudent en volgens vastgestelde veilgheidsprotocollen het aan- & afsluiten.
Van de totaal 450 cruiseschepen wereldwijd, kan nu al 76 procent aan de ‘stekker’. Dat is mooi, maar het is eigenlijk nog mooier. Want, van de in onze wateren – Noord- & Baltische Zee – varende cruiseschepen kan nu al 90 procent aan de stekker. Intussen in Rotterdam, sinds 31 maart en nu, is er een score van bijna 90 procent walstroomgebruik door de bezoekende cruiseschepen een mooie score.
Derhalve, komt het nu nog voor dat een cruiseschip niet aan de walstroom ligt? Het antwoord daarop is ja. Echter, is dit meer een uitzondering dan regel en dat komt dan door technische en/of veiligheidsredenen. De cruiserederijen c.q. schepen willen graag aan de walstroom en verleenden en verlenen álle medewerking hiertoe. Ligt een schip binnen 10 minuten aan de stekker? Nee, dat lukt niet, want het aansluiten moet verplicht – terecht – volgens veiligheidsprotocollen gebeuren. Evenwel, na een eerste keer, wat langer duurt in verband met een complete uitgebreide verplichte veiligheids- & technische procedure, ligt het schip binnen circa 1 uur aan de stekker, zo ook bij ontkoppelen. De procedures bij aan- & ontkoppelen dienen altijd te worden gevolgd omdat het schip weer geleidelijk dient op te starten (laagzwavelige diesel 0,1 procent uitstoot) om een ‘black-out’ aan boord te voorkomen.
Kortom, een mooi stuk werkend vernuft en een prachtig voorbeeld van praktische, onderscheidende inzet in Rotterdam, waar we samen trots op mogen zijn.