Selecteer Pagina

Aanvoer groene waterstof uit Ierland

door | 1 feb, 2024 | Nieuws, Waterstof

Groene waterstof

Foto: Shannon Foynes Port

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een overeenkomst gesloten met de Ierse bulkhaven Shannon Foynes. Het doel is om vanuit Ierland groene waterstof naar Rotterdam te transporteren.

De westkust van Ierland leent zich goed voor de productie van grote hoeveelheden windenergie. In Ierland zijn plannen om in de riviermonding van de Shannon een internationale hub voor groene energie te creëren. In de memorandum van overeenstemming (MoU) tussen de twee havens is afgesproken om de markt voor duurzame waterstof en de daarbij behorende derivaten ammoniak en methanol te gaan ontwikkelen. De Nederlandse en Ierse haven willen aanzienlijke hoeveelheden groene waterstof gaan verschepen, met ‘proof-of-conceptvolumes’ tegen 2030.

Afnemers groene waterstof

De havens willen ook samenwerken op het gebied van marktontwikkeling. Zo moeten er afnemers voor de geleverde waterstof uit Ierland worden gevonden. Er wordt gedacht aan sectoren als de maritieme industrie, de luchtvaart, landbouw en staalindustrie. Het Havenbedrijf Rotterdam streeft ernaar om in 2050 40 miljoen ton groene waterstof vanuit de hele wereld te importeren.

Groot potentieel

“Deze overeenkomst met de haven van Shannon Foynes is een van deze samenwerkingsverbanden en kan onze inspanningen ondersteunen om corridors voor de logistieke keten op te zetten voor de invoer van groene waterstof in Noordwest-Europa uit andere landen met groot potentieel voor de productie van groene en koolstofarme waterstof. De haven van Shannon Foynes is een ideale partner op dit gebied”, zegt internationaal directeur Rene van der Plas van het Havenbedrijf Rotterdam.

Zie ook: Groen wijkt tijdelijk voor waterstofleiding

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!