Verhuurder springt in op behoefte

Tijd, expertise en mankracht. Het zijn zo langzamerhand de meest schaarse ‘grondstoffen’ geworden in de industrie. Vooral tijdens turnarounds, inspecties, onderhoud en aanpassingen lopen fabrieken hier tegenaan. Toeleveranciers spelen, waar mogelijk, steeds beter in op deze tekorten. Zo ook Vos Indu Service, die niet alleen slangen en appendages verhuurt, maar ze ook monteert, demonteert en aanvullende tests uitvoert. 

Tekst: Kim de Booij

“Maar dan moet men dat allereerst wel van ons weten”, begint John Scheepers, directeur-eigenaar van Vos Indu Service. “Bedrijven, veelal in de branche tankopslag, weten ons prima te vinden als het om het huren van slangen en appendages gaat, maar zijn nog niet helemaal op de hoogte van wat we nog meer te bieden hebben.” 

Win-win

Daar moest maar eens verandering in komen, want het vormt een win-winsituatie voor iedereen volgens Scheepers. “Bij de bedrijven zelf, maar ook bij de tankbouwers en aannemers die vaak door hen ingeschakeld worden om onderhoud en aanpassingen te doen, zien we tekorten in kennis en mankracht toenemen. Het zelf moeten monteren en demonteren van slangen en appendages en het uitvoeren van bijvoorbeeld watertests wordt daardoor een uitdaging. Vos Indu Service wil daarin een ontzorgende partij zijn. We verzorgen het hele proces van A tot Z.”

Rechtstreeks inschakelen

Vos Indu Service wordt steeds vaker rechtstreeks benaderd door tankopslagbedrijven. “Sinds we vorig jaar VCA**gecertificeerd zijn, weten deze bedrijven ons steeds makkelijker te vinden. We zijn natuurlijk heel blij met deze opdrachten en het komt de communicatie en efficiency voor alle partijen ten goede. Maar er zijn ook uitzonderingen, situaties waarin we adviseren om onze werkzaamheden toch via een andere hoofdaannemer te laten lopen.”

Advies over verantwoordelijkheid

Dat advies is gebaseerd op verantwoordelijkheid, legt Scheepers uit. “In zijn algemeenheid maar zeker tijdens turnarounds, is het van groot belang om de verantwoordelijkheden van de verschillende aannemers zo zuiver mogelijk te houden. Hierbij spreek je van tevoren met alle betrokken partijen goed af wie waarvoor verantwoordelijk is. Het doel is dat er efficiënt gewerkt kan worden en dat bij eventuele defecten of calamiteiten zoveel mogelijk voorkomen wordt dat er tijd en kosten verloren gaan aan onnodige misverstanden.” 

Het advies van Scheepers is dan ook om niet één onderdeel uit de opdracht te halen en te vergunnen aan een andere partij. “Bijvoorbeeld wanneer ze ons de opdracht geven equipment te monteren of de watertest uit te voeren, maar een aannemer de totaalopdracht onder zich heeft. Dan adviseren we de klant om ons via de aannemer in te schakelen.”

Langetermijnrelaties

Dit voorbeeld illustreert hoe Vos Indu Service werkt, namelijk met oog voor wat het beste is voor de klant. “We denken graag mee hoe iets voor de klant beter, goedkoper of effectiever kan. Daarin gaan we heel ver, ook al betekent dat soms voor ons minder business. We vinden het leuk om op deze manier te werken en gaan niet voor snelle winst, maar voor waardevolle langetermijnrelaties.”

Mocht het nodig zijn

Die relaties bouwt Vos Indu Service ook op met aannemers en concullega’s. “Voor hen is het, zeker in de situatie van een turnaround, vaak vooraf lastig in te schatten wat ze precies nodig hebben. Ook daarin denken we mee”, vertelt Scheepers. “En als ze aangeven bijvoorbeeld 150 meter slang nodig te hebben, dan leveren we voor de zekerheid 170 meter. Mocht het nodig zijn, dan kunnen ze direct door met hun werkzaamheden en zijn ze geen extra kosten kwijt doordat er met spoed nog een nalevering gebracht moet worden. Zijn de extra meters niet nodig, dan hoeven ze het overschot niet te betalen. Dit is de service waarmee we ons willen onderscheiden.”

Voorraadcontainer

Voor nog meer flexibiliteit, biedt Vos Indu Service ook een complete container met equipment aan. “Dit equipment stellen we op maat samen, op basis van wat de klant tijdens de turnaround nodig denkt te gaan hebben. Er zit altijd meer in, dus de bedrijven zijn zeker van een goede voorraad. We vragen aannemers bovendien altijd eerst goed te inventariseren wat ze zelf al in huis hebben, zodat ze dat niet van ons hoeven te huren. We sluiten indien gewenst ook hun eigen equipment aan. Zo proberen we er voor iedereen te zijn, tankopslagbedrijven, aannemers en tankbouwers. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst.”

Wat kies jij? 

Wat kies jij: binnen je budget voldoende materiaal ingehuurd hebben liggen en niet misgrijpen? Of met spoed extra kosten moeten maken, de stress van mogelijke vertraging van de turnaround ervaren en interne medewerkers en betrokken aannemers met problemen opzadelen? 

Samenwerken de sleutel tot succes 

De sleutel tot het succes van Vos Indu Service ligt voor een deel bij de hoofdaannemers, concullega’s en leveranciers waarmee ze samenwerken. Scheepers: “Samen hebben we mooie projecten succesvol opgeleverd. Ook in de toekomst willen we blijven investeren in deze zakelijke banden. Gezonde concurrentie is goed, maar delen is vermenigvuldigen.”