Selecteer Pagina

VNO-NCW wil politieke koerswijziging

door | 28 feb, 2024 | Chemie, Nieuws

Politieke koerswijziging

De Europese industrie heeft te zeer te lijden onder de hoge energieprijzen en regeldruk. Daarom is een politieke koerswijziging nodig, stelt VNO-NCW.

Volgens de werkgeversorganisatie dreigt een ‘kaalslag onder de Europese industrie’. Wil dit een halt worden toegeroepen, dan is een politieke koerswijziging in Brussel en Den Haag noodzakelijk, laat Ingrid Thijssen van VNO deze week in het AD weten.

Politieke koerswijziging

In navolging van Duitsland en Frankrijk moeten industriële bedrijven worden gecompenseerd voor de hoge energieprijzen. Ook dienen overheden geen extra regels meer te bedenken. “De komende periode mag er geen enkele regel meer bij”, zegt Thijssen in de krant. “En Nederland moet stoppen met het verzinnen van altijd weer extra administratieve lasten bovenop de Brusselse plannen.”

Niet afhankelijk zijn

De energieprijzen in Europa zijn hoger dan in de VS en China. In combinatie met de hoge regeldruk is dit de verklaring voor het vertrek van industriële bedrijven uit Europa, stelt VNO. De VNCI sluit zich aan bij de woorden van Thijssen. De Europese industriële productie slinkt, ziet de brancheorganisatie. Onlangs staakte de zinkfabriek Nyrstar in Budel bijvoorbeeld haar productie. “De chemie maakt veel grondstoffen voor andere producten. We willen niet afhankelijk zijn van het buitenland”, zegt voorzitter Nienke Homan van de VNCI.

Zie ook: Chemische industrie in ‘zorgelijke situatie’

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!