Selecteer Pagina

Uitbreiding Botlek Stoomnetwerk

door | 22 apr, 2024 | Energie, Infrastructuur, Nieuws

Botlek Stoomnetwerk

Foto: NetVerder

Het Botlek Stoomnetwerk wordt uitgebreid. Hierover hebben verschillende partijen overeenstemming bereikt.

Afvalverwerker AVR en chemiebedrijf Cabot genereren stoom uit teruggewonnen energie van hun bedrijfsprocessen. Deze stoom kan het gebruik van aardgas doen verminderen, tot wel 50 miljoen kubieke meter per jaar. LyondellBasell is de grootste afnemer van deze stoom. Ook chemiebedrijf Huntsman is op het stoomnetwerk aangesloten. LANXESS maakt sinds 2013 gebruik van de door AVR en Cabot geproduceerde stoom.

Impact

Het netwerk heeft de potentie om het gasverbruik tot 200 miljoen kubieke beter te verminderen, tot een CO2-reductie van 400 kiloton te komen en de stikstofuitstoot met 160.000 kilo per jaar te verminderen.

Botlek Stoomnetwerk

Bedrijven, gemeente, de provincie en netwerkbedrijf NetVerder – dochteronderneming van Stedin – zijn overeengekomen om het stoomnetwerk uit te breiden. De werkzaamheden hiervoor worden uitgevoerd door A.Hak en zullen naar verwachting begin 2026 zijn afgerond. De provincie Zuid Holland draagt 2 miljoen euro en de gemeente Rotterdam 0,7 miljoen euro bij aan het uitbreidingsproject. De uitbreiding wordt ‘overgedimensioneerd’ aangelegd, wat betekent dat het op de toekomst wordt gebouwd en veel meer aan kan dan nu nodig is.

Minder afhankelijk

“Naast het terugdringen van de vraag naar gas, willen we de industrie duurzamer maken. We koppelen bedrijven die stoom produceren aan bedrijven die een stoomvraag hebben. Wij leggen de stoominfrastructuur aan die nodig is, zodat deze bedrijven stoom kunnen uitwisselen. De ondertekening is een belangrijke stap in de uitbreiding van het stoomnetwerk van NetVerder in de Botlek, waardoor bedrijven minder afhankelijk worden van aardgas en meer CO2-reductie mogelijk wordt”, licht David Peters toe, cto van Stedin.

Zie ook: Nieuw spooremplacement klaar voor energietransitie

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!