Selecteer Pagina

Nieuw spooremplacement klaar voor energietransitie

door | 2 apr, 2024 | Infrastructuur, Nieuws

Spooremplacement

Beeld: Havenbedrijf Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam is begonnen met de voorbereidingen voor de aanleg van het nieuwe spooremplacement Maasvlakte Zuid. Nieuwe leidingen die nodig zijn voor de energietransitie kunnen er straks eenvoudig onderdoor worden geplaatst.

Hiervoor heeft het havenbedrijf met BAM Infra een overeenkomst gesloten voor de aanleg van ondergrondse leidingkokers. Deze vereenvoudigen de realisatie van nieuwe projecten voor de energietransitie. Projecten kunnen zo eenvoudig onder het nog te bouwen spooremplacement worden aangelegd. Eronder ontstaan zo meerdere kruisingen van leidingstroken en kabels. Volgens het havenbedrijf beperkt dit de overlast bij het spoor, aangezien de leidingkokers voor doorgang onder de rails zorgen.

Spooremplacement

Het Emplacement Maasvlakte Zuid moet in 2027 klaar zijn. Het moet het Havenbedrijf Rotterdam helpen om het vervoer per spoor te stimuleren. Het wil hiermee tegemoetkomen aan de doelen van de Europese Commissie, die het aandeel van het vrachtvervoer per spoor in 2030 met 50 procent wil verhogen en in 2050 met 100 procent. Het emplacement is een gezamenlijk project van ProRail en het havenbedrijf. Door de aanleg hiervan hoopt het havenbedrijf jaarlijks de samenstelling van 6750 extra treinen te stimuleren tussen de Maasvlakte en het achterland. Elke trein houdt 56 vrachtwagens van de weg.

Zie ook: Renovatie Rozenburgsesluis deels afgerond

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!