Selecteer Pagina

Testgebied voor drones aangewezen

door | 29 apr, 2024 | Haven, Innovatie, Nieuws

Testgebied

Foto: provincie Zuid-Holland

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een testgebied voor drones aangewezen. Dit is het gebied tussen de haven van Rotterdam en Katwijk aan Zee.

In het gebied van de Maasvlakte tot aan Katwijk aan Zee kunnen BVLOS-vluchten worden uitgevoerd. Deze afkorting staat voor: ‘Beyond visual line of site’. Het zijn dus vluchten die buiten het directe zicht van de piloot plaatsvinden. “Dit is een ontzettend belangrijke nieuwe stap in de doorontwikkeling van drone-toepassingen”, zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu.

Testgebied

De strook tussen de Rotterdamse haven en Katwijk is gekozen vanwege ‘het lage risico op de grond’ en ‘de gunstige ligging’. In het aangewezen gebied is het toegestaan om testen en experimenten met BVLOS-vluchten uit te voeren. Wel blijft het noodzakelijk een vergunningsaanvraag bij de ILT te doen. In het gebied bevindt zich het dronetestcentrum Unmanned Valley en de haven van Rotterdam, waar wordt gewerkt aan U-Space. Dit is een luchtverkeersleidingsysteem om het droneverkeer in goede banen te leiden.

Snelheid maken

Het is nog niet duidelijk hoe groot het gebied precies wordt; dit wordt vastgesteld op basis van een behoefte-inventarisatie onder bedrijven op Unmanned Valley en luchtruimgebruikers. Ook moet er nog een luchtruimveiligheidsanalyse plaatsvinden. De provincie Zuid-Holland laat weten dit zo snel mogelijk te willen doen.

Zie ook: Inzet bemande drones bij calamiteiten

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!