Selecteer Pagina

Inzet bemande drones bij calamiteiten

door | 9 jan, 2024 | Innovatie, Nieuws, Veiligheid

Bemande drones

Foto: Volocopter

De Rotterdamse brandweer en het Havenbedrijf Rotterdam gaan de inzet van bemande drones bij calamiteiten testen. “Dit is echt de toekomst.”

Dit jaar gaat een proef van start waarbij de brandweer van Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam autonome elektrisch aangedreven drones naar een brand of ramp toe sturen. Aan boord van de drone zullen zich twee brandweerlieden bevinden. Op die manier kunnen zij snel bij een incident ter plaatse zijn. Bovendien kunnen slimme drones data verzamelen die van pas komen bij het bestrijden van incidenten.

Bemande drones

René van der Linden, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, vertelt erover in De Telegraaf. “Dit is echt de toekomst in de wereld waarin we zitten. In Azië is het al veel gewoner dat mensen instappen in een drone en voor de fun een stukje vliegen.” Volgens Robbert Heinecke van het landelijk Team Digitale Verkenning van de Brandweer Nederland loopt Rotterdam met dit initiatief voorop. “Daarna zullen stapje voor stapje andere steden volgen.”

Duits model

Voor de proef zal waarschijnlijk een Duits drone worden ingezet: de Volocopter. Aan boord is ruimte voor twee personen. Er is geen piloot in het toestel; de drone vliegt autonoom. “De brandweermensen stappen in, de drone stijgt op en brengt ze automatisch naar de brand”, aldus Heinecke. Naar verwachting zal de test tegen het eind van het jaar kunnen starten.

Zie ook: Drone inspecteert tankdaken bij Shell

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!