Selecteer Pagina

Studie naar veiligheid ammoniakpijpleidingen

door | 21 mrt, 2024 | Nieuws, Veiligheid, Waterstof

Ammoniakpijpleidingen

Foto: ISPT/LinkedIn

Er gaat een internationale studie van start naar de veiligheid van ammoniakpijpleidingen. Ook wordt gekeken naar de risico-impact.

De studie is een initiatief van het Clean Ammonia Platform, een samenwerkingsverband dat eerder tot een roadmap kwam. De volgende partijen werken hierin samen: Port of Rotterdam, Shell, E.ON, Koole Terminals, Duiker Combustion Engineers, Zeta Energy Systems, Ammonia Energy Association, Horisont Energi, Deltalinqs, RVO, HyCC and OCI.

Ammoniakpijpleidingen

De verwachting is dat de komende jaren grote volumes aan groene ammoniak zullen worden geïmporteerd. Dit is een alternatief voor fossiele brandstoffen waarmee de industrie kan decarboniseren. Waarschijnlijk zal de ammoniak door middel van pijpleidingen naar het achterland worden getransporteerd. Traditionele vervoersmethoden, zoals binnenvaarttankers of tankwagens, zullen in mindere mate worden gebruikt.

Grote afstanden

Het Clean Ammonia Platform kondigt aan een studie uit te voeren naar het veiligheidsontwerp van ammoniakpijpleidingen. Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal de studie uitvoeren. Het zal zich daarbij richten op het transport van grote hoeveelheden ammoniak via pijpleidingen over grote afstanden in Nederland en Duitsland. Ook kijkt het naar de risico-impact ervan. Het doel is om tot een veilig pijpleidingentransport te komen van grote hoeveelheden ammoniak in Noordwest-Europa.

Zie ook: Haven Rotterdam moet radicaal veranderen

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!