Selecteer Pagina

Haven Rotterdam moet radicaal veranderen

door | 14 mrt, 2024 | Energie, Haven, Nieuws

Haven

Foto: Danny Cornelissen/Havenbedrijf Rotterdam

De grondstoffentransitie geldt als een voorwaarde voor het slagen van de energietransitie. Willen deze slagen, dan zal de haven van Rotterdam radicaal moeten veranderen.

Dit is een van de conclusies uit het rapport ‘The raw material transition for the Port of Rotterdam’ dat DRIFT in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam heeft uitgevoerd. Hierin zijn antwoorden geformuleerd op vragen als welke rol de haven van Rotterdam in de grondstoffentransitie kan spelen en welke keuzes daarvoor moeten worden gemaakt.

Radicale verandering haven

Het rapport pleit voor een radicale verandering van de importstromen en industrie in de haven. “De grondstoffentransitie is cruciaal voor de energietransitie, zowel voor de wereld, Europa, Nederland, en de haven van Rotterdam. De  circulaire economie vormt wereldwijd nog maar 7 procent van de reële economie. Als de Rotterdamse haven circulair wil worden, vraagt dit om scherpe keuzes voor de toekomst”, stelt prof. dr. Ir. Jan Rotmans, oprichter van DRIFT.

Opmaat

Volgens het onderzoek is de grondstoffentransitie de opmaat naar een circulaire economie. Niet alleen is deze van belang om de aarde niet verder uit te putten, maar ook draagt het hier maken en recyclen van producten bij aan de strategische autonomie van Europa. Volgens het rapport vraagt de circulaire economie meer fysieke ruimte voor het inzamelen, sorteren en verwerken van rest- en afvalstromen. Daarvoor zal buiten de grenzen van het huidige havengebied moeten worden gekeken.

‘Waardevolle handvatten’

Ceo Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam vind dat het zaak is de grondstoffentransitie ‘handen en voeten te geven’. “Er zijn al veelbelovende activiteiten op het gebied van recycling en de Rotterdamse haven heeft het grote biofuelcluster van Europa. Momenteel worden in Rotterdam bio-raffinaderijen bijgebouwd die produceren op basis van biologische grondstoffen en restproducten. Hier verder invulling aan geven en opschalen is noodzakelijk. Daarom ontwikkelen we dit jaar een grondstoffenstrategie waarvoor deze studie waardevolle handvatten biedt”, aldus Siemons.

Zie ook: Dalende overslag in Rotterdamse haven

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!