Selecteer Pagina

Shell wil afsluiters op afstand bedienen

door | 24 aug, 2023 | Digitalisering, Innovatie, Nieuws, Petrochemie

Foto: still video Synchup!

Op het terrein van Shell Moerdijk liggen duizenden, vooral handgeschakelde afsluiters. Het bedrijf vraagt mkb-bedrijven en start-ups om mee te denken hoe afsluiters op afstand kunnen worden bediend.

Het complex van Shell Moerdijk bevat kilometers aan pijpleidingen, met duizenden afsluiters in verschillende soorten en maten. Het grootste deel van deze afsluiters is handgeschakeld. Bij bijvoorbeeld een fabrieksstop moet een operator naar de afsluiter worden gestuurd om deze eerst te sluiten en bij het opstarten van de installatie weer te openen. Dit vergt de nodige tijd van operators, die schaars is. Bovendien is er altijd een risico op ongelukken.

Op afstand bedienen

Shell onderzoekt daarom de mogelijkheid om de afsluiters op afstand te kunnen bedienen. Het wil afsluiters voorzien van een component en heeft een systeem nodig dat al deze componenten op afstand kan bedienen. Via het verbindingsplatform Synchup! legt Shell deze vraag aan mkb-bedrijven en start-ups voor. Geschikte oplossingen zullen eerst in een pilot worden getest. Wanneer dit succesvol blijkt en de kostprijs aantrekkelijk is, zouden op termijn honderden afsluiters kunnen worden geüpgraded. Ook zou het systeem bij andere fabrieken van Shell kunnen worden toegepast.

Zie ook: Shell Moerdijk winnaar veiligheidsaward VOMI

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!