Selecteer Pagina

Samenwerking voor carbon farming in Moerdijk

door | 7 apr, 2023 | Duurzaamheid, Haven, Nieuws

Carbon farming

Foto: Havenbedrijf Moerdijk

Het Havenbedrijf Moerdijk, de gemeente Moerdijk en boerenorganisatie ZLTO hebben een samenwerkingsovereenkomst voor carbon farming getekend. Hierbij slaan boeren koolstof op in de bodem, waarna bedrijven in de omgeving carbon credits krijgen aangeboden.

Bij carbon farming wordt uit de atmosfeer gehaalde CO2 langdurig als koolstof in de bodem vastgelegd. Dit levert de boer en de maatschappij dubbel voordeel op, aldus het Havenbedrijf Moerdijk. De bodem houdt beter water vast, is beter bestand tegen weersextremen, er ontstaat een rijker bodemleven en de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Bedrijven op hun beurt krijgen de carbon credits aangeboden.

Carbon farming

In de lente van 2022 ontstond er een samenwerking hiervoor tussen plaatselijke akkerbouwers en Sivomatic, producent van kattenbakvulling op het haventerrein van Moerdijk. Boerenorganisatie ZLTO stond aan de basis van die samenwerking. Nadat meerdere agrariërs aangaven ook met carbon farming aan de slag te willen gaan, is het tot 1 samenwerking gekomen tussen de gemeente Moerdijk, het Havenbedrijf Moerdijk en ZLTO. Een groep van 12 boerenbedrijven gaat koolstof in de bodem vastleggen. Volgens een schatting van het Havenbedrijf kan op deze manier zo’n 600 ton per jaar worden vastgelegd.

Steentje bijdragen

“Agrariërs in Moerdijk en bedrijven op ons haven- en industrieterrein kunnen in het belang van ons allemaal een bijdrage leveren aan de reductie van CO2-uitstoot. Dat past is ons streven om als goede buur de omgeving te laten profiteren van economische ontwikkelingen en anderzijds draagt het een steentje bij aan de verduurzamingsopdracht die er ligt”, verklaart ceo Paul Dirix van het Havenbedrijf Moerdijk.

Zie ook: Havenbedrijf Moerdijk tevreden over ‘wisselend 2022’

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!