Selecteer Pagina

RWG investeert in walstroom

door | 4 mrt, 2024 | Duurzaamheid, Energie, Haven, Nieuws

Walstroom

Boudewijn Siemons, Robert Simons en Ronald Lugthart (foto: Marc Nolte)

Bij containerterminal Rotterdam World Gateway (RWG) wordt een walstroomvoorziening geplaatst. Dankzij de walstroom zullen schepen geen fijnstof, stikstof en CO2 meer uitstoten.

Het bedrijf heeft met het Havenbedrijf Rotterdam een intentieverklaring getekend. Hierin zijn afspraken gemaakt over het delen van kennis en data over de aanleg en het gebruik van walstroom. Ook is vastgelegd welke civiele werkzaamheden aan de kademuren en fenders moeten worden uitgevoerd.

Walstroom op hele kade

RWG wil de hele kade voor alle schepen van walstroom voorzien. Het bedrijf kiest ervoor om de installatie van de walstroomvoorzieningen zelf te ontwerpen, te financieren en te bouwen. Het verwacht dat dit vanaf 2026 zal zijn gerealiseerd. De terminal van RWG is al helemaal geautomatiseerd en CO2-neutraal. “De investering in walstroom is een cruciaal onderdeel in het investeringsprogramma van RWG, met als doel een emissievrije op- en overslag van containers. Door middel van walstroom en andere faciliteiten die bijdragen aan de energietransitie creëren wij samen met onze klanten en andere stakeholders de mogelijkheden om dit strategische doel op korte termijn te bereiken”, zegt ceo Ronald Lugthart van RWG.

‘Noodzakelijk onderdeel’

Boudewijn Siemons, ceo van het Havenbedrijf Rotterdam, zegt blij te zijn met het besluit van RWG om als eerste Europese deepsea terminaloperator in walstroom te investeren. “Walstroom is een belangrijk en noodzakelijk onderdeel van de energietransitie. Schepen die aan de stekker liggen zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit en een daling van het geluidsniveau. Hiermee dragen we bij aan het verduurzamen van de  logistieke keten via Rotterdam voor onze gezamenlijke klanten.”

Zie ook: Studenten werken aan energietransitie

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!