Selecteer Pagina

Routekaart naar minder industrieel watergebruik

door | 12 jun, 2023 | Haven, Nieuws

VEMW heeft een routekaart opgesteld waarin het doel is vastgelegd dat industriële watergebruikers in 2035 20 procent minder water gebruiken. Op langere termijn wil men naar zelfvoorzienendheid toe.

VEMW, de belangenorganisatie voor zakelijke energie- en watergebruikers, presenteerde de routekaart op het Nationale Watersymposium in Amersfoort. Hoewel industriële watergebruikers de afgelopen jaren erin zijn geslaagd om minder water te gebruiken, blijft er werk aan de winkel. Het klimaat verandert sneller dan gedacht en de grenzen van het water- en bodemsysteem zijn in zicht en op sommige punten al bereikt. Een versnelling is nodig, aldus VEMW, met daarbij een focus op duurzaamheid en circulariteit.

Minder watergebruik

Daarom heeft de belangenorganisatie een routekaart opgesteld, die begint met het verkrijgen van inzicht in het watergebruik. Ook worden de ‘waterbelangen’ van gebruikers in relatie tot de beschikbaarheid ervan gesteld. Hiervoor wordt een ‘waterprofiel’ opgesteld. Verder worden de watergerelateerde risico’s in kaart gebracht – denk aan een verminderde toegang tot waterbronnen – en een watervisie en waterplan gemaakt. De belangenorganisatie ziet de opgave als een gezamenlijke voor de overheid, waterbeheerders, drinkwaterbedrijven en watergebruikers. Ze zegt industriële watergebruikers te ondersteunen bij het realiseren van waterbesparingen.

Zie ook: VEMW voorziet economische problemen

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!