Selecteer Pagina

Risico’s chemicaliën in kaart

door | 29 mei, 2024 | Nieuws, Veiligheid

Chemicaliën

Archieffoto: VNCW

TNO heeft een tool ontwikkeld die bedrijven in staat stelt om al in het ontwerpproces risico’s van chemicaliën in kaart te krijgen. Dit zou reputatieschade en hoge kosten moeten voorkomen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven jaarlijks circa 2 miljoen mensen als gevolg van blootstelling aan chemicaliën. Hoewel de EU een strategie heeft opgesteld voor de productie van chemicaliën en materialen, worden nadelige effecten van chemische stoffen vaak te laat ontdekt, signaleert TNO.

Risico’s chemicaliën

“Op dit moment hebben we slechts zicht op het topje van de ijsberg aan chemische stoffen, waarvan de risico’s voldoende in kaart zijn gebracht. Het grootste gedeelte van de ijsberg bevindt zich onder water, dus voor het merendeel van de stoffen kennen we de risico’s onvoldoende. Een integrale aanpak om de industrie te ondersteunen tijdens de vroege stadia van productie van veilige stoffen is nodig”, zegt Hedwig Braakhuis van TNO. Daarom heeft TNO een Decision Support aanpak opgesteld, waarmee bedrijven al in de beginfase van het ontwerpproces mogelijke risico’s in beeld krijgen. Op basis daarvan kunnen zij maatregelen treffen om die risico’s en reputatieschade en hoge kosten te voorkomen.

Bijdrage

“Dit systeem zouden we graag verder ontwikkelen voor en in samenwerking met de maakindustrie, onderzoekers en overheden. Daarmee kan de industrie straks eerder in het ontwikkelproces aanpassingen doen om te komen tot een minder schadelijk, veiliger en duurzamer product. Dat scheelt de industrie veel onnodige investeringen en reputatieschade en draagt uiteindelijk bij aan een gezonde en duurzame samenleving”, aldus Wouter Fransman van TNO.

Zie ook: HyTROS van start

 

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!