Selecteer Pagina

Prinsheerlijk maar niet vrijblijvend…

door | 1 nov, 2022

Prinsjesdag ligt alweer allengs achter ons, maar het vinden van een actieve aanpak en samenhang niet.

Tekst: Mai Elmar

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”2,4″ ihc_mb_template=”3″ ]

Er is meer dan genoeg aan de hand; ondernemers en werkgevers kampen met personeelstekorten, stijgende huren, energieprijzen en grondstofprijzen. Een ongekende inflatie, een stijgend minimumloon en stijgende belastingen zijn daarbij gekomen. 

De kansenongelijkheid neemt nog immer toe en dat is voor niemand goed.

Immers, een bestaanszekerheid geeft rust, hoop en vertrouwen. Kortom niet overleven, maar leven! Dit is belangrijk voor mens én onderneming om onderaan de streep iets over te houden. 

Uit een recente peiling onder leden van VNO-NCW West kwam naar voren dat het tekort aan medewerkers, belemmerende regelgeving én het overheidsbeleid door ondernemers en werkgevers als belangrijke tekortkomingen worden ervaren.

 Een gemis aan betrouwbaarheid lijkt de simpele conclusie in deze. Een vorm van onwaarachtig ervaren vrijblijvendheid wellicht? Evenwel, om zaken weer in balans te krijgen c.q. te herstellen is leiderschap nodig – van een ieder. Maar zeker óók in helder beleid en tijdig ingrijpen op basis van accurate feiten. Én niet het minst, investeringen zijn nodig! Investeren in de BV Nederland, het vestigingsklimaat en haar inwoners, nu belangrijker dan ooit. We dienen simpelweg niemand in de kou te laten staan, niet letterlijk noch figuurlijk. Ergo, inderdaad investeren, investeren in mens en samenleving, in het klimaat, het onderwijs, de gezondheidszorg én in innovaties. En in dit alles, niet te vergeten….hoe gaan we om met schaarste, investeren en tegelijkertijd het beteugelen van speculeren, kortom, een balans zien te herpakken. 

Geld blijkt echter niet schaars en dat is dan wellicht een ‘zegen’ in dit alles, laten we daar – vooral in deze tijd – ook naar kijken. Kijken naar en lering trekken uit de vele initiatieven en innovaties, zoals walstroom, een eerste watertaxi op waterstof, CO2-opvang, Rotterdam Hydrogene Hub, Talenthub, Manifest op Zuid en IT-campus… om er maar een paar te noemen. Rotterdam blijkt te kunnen bijdragen aan oplossingen. Laten we vooral zorgen dat dit wordt voortgezet en verbreed mét de benodigde investeringen én regelgeving die het mogelijk maakt. Loco-burgemeester Simons zei laatst ‘nood breekt wet’. Zijn boodschap in deze aan Den Haag krachtig: “Zorg desnoods met een noodwet dat noodzakelijke milieuprojecten door kunnen gaan om verandering in transitie versneld mogelijk te maken.”

Een terechte oproep, met andere woorden vlotten en niet stagneren. De leuze van Rotterdam ‘sterker door strijd’ past hier goed. Samen aan de bak, samen met bestuur én bestel strijdend voor een behouden toekomst. Handelen met een gezamenlijk doel voor ogen in begrip en bereidheid, zal uiteindelijk soelaas moeten kunnen bieden voor hernieuwde stabiliteit naar een betere toekomst door de transitie heen.

Dit alles opdat wij dit land – in een verenigd Europa – beter achterlaten voor de volgende generaties en dat is immers niet vrijblijvend!

[/et_bloom_locked]

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!