Selecteer Pagina

Pepperl+Fuchs

door | 1 dec, 2022 | Bedrijveninfo

Explosieveilige smart glasses van Pepperl+Fuchs

Efficiënte nieuwe tool voor de mobiele werknemer

Het aanbod aan explosieveilige communicatieproducten van Pepperl+Fuchs bestond al uit een eigen smartphonelijn, tablets en bijbehorende accessoires, zoals een headset. Sinds een maand zijn hier ook smart glasses aan toegevoegd. Mark Lambrechts van het bedrijf geeft uitleg over de werking van deze slimme bril en de voordelen die het gebruik ervan biedt. “We zien onze klanten als partners waarmee we willen samenwerken aan complete oplossingen voor de mobiele werknemer.”

Mark Lambrechts werkte al jarenlang voor ecom instruments toen het in 2017 door het Duitse familiebedrijf Pepperl+Fuchs werd overgenomen. Sindsdien is de wereldmarktleider in explosieveilige mobiele telefoons en tablets nog altijd onder de eigen merknaam actief. Lambrechts is bij Ecom verantwoordelijk voor de verkoop in België en Zuid-Nederland. Pepperl+Fuchs is in 1945 ontstaan als een kleine radioreparatiewinkel maar staat vandaag tegenwoordig bekend als een pionier en vernieuwer op het vlak van elektrische explosiebeveiliging en sensortechnologie. “Het bedrijf is vooral bekend van de barriers die in chemische plants worden gebruikt. Dit zijn de bekende groene bakjes die de signalen van sensoren omzetten in de door de klant gekozen protocollen”, introduceert hij het bedrijf.

Meekijken

Ecom instruments, met het hoofdkantoor en productie in het Duitse Assamstadt, introduceerde in oktober dit jaar een innovatie: explosieveilige smart glasses onder de naam Visor-Ex 01. “Het is een met camera’s en oogdisplay uitgeruste bril. Er kunnen beelden worden opgenomen, waardoor iemand op afstand kan meekijken. De bril heeft een klein scherm dat voor de ogen van de drager hangt, waarop beelden kunnen worden geprojecteerd.” De ontwikkeling van de bril was al gaande toen de coronacrisis uitbrak. Hierdoor werd vertraging opgelopen, maar ook bleek de crisis een gunstige uitwerking op het product te hebben. ‘Een zegen’ noemt Mark Lambrechts het zelf. “Tijdens de coronapandemie bleek het lastig om mensen op een plant te detacheren. Dat terwijl specialisten van buitenaf nodig zijn om processen en protocollen uit te voeren.”

Vanaf één locatie

De ATEX smart glasses lijken op de bril die Google enkele jaren geleden introduceerde, maar bij gebrek aan succes ook weer van de consumentenmarkt haalde. “Google had een fantastisch idee, maar het was te vroeg. Wij zijn op tijd, zoals de coronacrisis duidelijk heeft gemaakt. Het internet is nu ook stabieler, wat een belangrijke voorwaarde is voor het optimale gebruik van de bril.” Het gebruik van de smart glasses van ecom instruments komt zowel de efficiency als de kosten ten goede, zegt Lambrechts. “Wanneer een specialist tien mensen wereldwijd wil helpen, moet hij daarvoor normaal gesproken naartoe vliegen. Veel efficiënter is het om vanaf één locatie die tien mensen bij te staan.” Bij de ontwikkeling van de Visor-Ex 01 heeft ecom instruments samengewerkt met het in Antwerpen gevestigde Iristick. Volgens Lambrechts kan deze ontwikkelaar gebruikers zeker in het begin bijstaan met consultancy. De ecom smart glasses kunnen worden uitgebreid met software voor asset management. “Je kunt er heel gemakkelijk en efficiënt checklists mee uitvoeren”, aldus Mark Lambrechts.

Partnerships

Hij zegt in partnerships met bedrijven de smart glasses verder te willen verfijnen. “Als engineer is het makkelijk om iets te bedenken, maar het moet ook de test in de markt doorstaan. Er is al het een en ander gebeurd; het product is onder meer in samenwerking met Bayer getest. Die resultaten waren goed, maar het product heeft nog tijd nodig. Graag werken wij hier in samenwerking met klanten aan verder. Wij zijn niet simpelweg een aanbieder van producten. Wij zoeken partnerships om samen aan complete oplossingen voor de mobiele werknemer van de toekomst te werken.”

Volgende stap

“Alles wat wij doen, is ATEX-proof”, maakt hij nog eens duidelijk dat de Visor-Ex 01 geschikt is voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. “We werken nog aan extra certificeringen, wat een hele klus om gedaan te krijgen. De grote uitdaging hierbij is om te voldoen aan de normen én het product werkbaar te houden. Het mag niet te groot of te zwaar worden. Ik denk dat we daar uitstekend in zijn geslaagd.” Met de toevoeging van de explosieveilige smart glasses is het productportfolio van ecom instruments voor de mobiele werknemer in grote lijnen klaar. Met zijn communicatiemogelijkheden en rekenkracht vormen onze smartphone en tablet de basis, legt Mark Lambrechts uit. “Daarbij komen nog accessoires, zoals een headset en nu ook de smart glasses. De volgende stap is het 5G-tijdperk. Daar kijken we naar uit.” 

Organische groei is het doel

Pepperl+Fuchs is een Duits familiebedrijf dat door de derde generatie wordt geleid. “Er is geen klassieke aandeelhoudersstructuur. De opdracht is organisch te groeien door overnames”, zegt Mark Lambrechts van Pepperl+Fuchs. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om in 2025 de mijlpaal van 1 miljard euro omzet te bereiken. Daartoe is het goed op weg, stelt hij. “Wij groeien vooral door het feit dat we klein genoeg zijn om op maat te ontwikkelen, terwijl we tegelijkertijd groot genoeg zijn om de testen hiervoor te draaien.” 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!