Selecteer Pagina

Peinemann Equipment

door | 1 nov, 2023 | Bedrijveninfo

Op naar volautomatische cleaning

Peinemann is bekend van de verhuur van kranen, heftrucks en hoogwerkers, maar het in Hoogvliet gevestigde familiebedrijf doet (veel) meer. Het is bijvoorbeeld ook producent van bundeltrekkers en semi-automatische bundelreinigers, die het levert aan aannemers en industriële reinigers. Adjunct-directeur Joost Ballieux van Peinemann Equipment vertelt hoe hiermee de markt is veroverd. 

“Wij zijn actief in een nichemarkt, waarin wij marktleider zijn. Voor ons is het zaak om ons te specialiseren en onze klanten hoogwaardige kwaliteit te bieden. Te veel verbreden is niet verstandig; wij houden het bij de productie van bundeltrekkers, bundellifters en de reiningssystemen voor warmtewisselaars. Verder niets”, zegt Joost Ballieux. Hij noemt het leuk om zich op een specifieke markt te richten en ‘heel diep verder te ontwikkelen’. “Dit zodat we ook voor de moeilijkste uitdagingen toch een oplossing kunnen verzinnen.”

Kurk uit de fles

Ballieux werkt sinds 1998 voor Peinemann. Lang vindt hij dit niet. “Iedereen vanaf een bepaalde leeftijd werkt lang bij Peinemann.” Het bedrijf kent maar weinig verloop. Ballieux was de eerste medewerker van Peinemann Equipment dat onderdeel uitmaakt van de Peinemann Groep. Peinemann Equipment produceert bundeltrekkers, die het in Nederland verhuurt en in de rest van de wereld verkoopt. “Vroeger waren er twee kranen of een heftruck voor nodig om pijpenbundels – die ook wel warmtewisselaars worden genoemd – te trekken. Pijpenbundels worden bij raffinaderijen en in chemische fabrieken gebruikt voor het koelen of verwarmen van het product. Als ze vuil zijn, moet je de pijpenbundels uit de mantel halen zodat ze kunnen worden gereinigd. De bundel wordt dan als een kurk uit de fles getrokken. Het is afhankelijk van het product wat je in de pijpjes aantreft. De ene keer zit er scaling van schelpjes van het koelwater in en de andere keer knetterharde cokesvervuiling.”

Unique selling point

Als pijpenbundels vast zaten, duurde het trekken lang en kon het ook gevaarlijk werk zijn. Medio jaren tachtig besloot Peinemann om hiervoor zelf een machine te bouwen en op de markt te brengen. Met succes, vertelt Ballieux. “We hebben er circa dertig in de verhuur. Die worden ingezet door ons team van bandeliers dat werkt voor onze afdeling kranen in Hoogvliet. Wij hebben hierin een naam opgebouwd en de bundeltrekkers zijn nog altijd ons unique selling point. Bedrijven weten dat alleen wij deze machines voor een turnaround aanbieden. Over de hele wereld weet men ons te vinden. Vroeger stonden wij met kleine bundeltrekkers regelmatig op vakbeurzen. Tegenwoordig legt men via onze website contact.” Peinemann produceert de bundeltrekkers in haar productielocatie in Zeeuws-Vlaanderen. Volgens Ballieux ligt het niet in de lijn der verwachting de productie te verplaatsen. “Wij leveren aan circa zestig landen. Omdat bijna elke machine naar een ander land gaat, heeft het geen zin om de productie naar elders te verplaatsen. Liever produceren wij alles hier op één plek. Alles wat wij maken, kan in een veertigvoetscontainer worden getransporteerd.”

Gevaarlijke klus

Ballieux omschrijft de bundeltrekker als een mooi, simpel product. “Het werkt als een kurkentrekker. Het is een heel doordacht, fijngeslepen apparaat, waarvan de basis nog steeds hetzelfde is als dertig jaar geleden.” Toen hij bij Peinemann Equipment aan de slag ging, bestond de bundeltrekker al. Ballieux zag dat er behoefte was aan iets aanvullends. “Je trekt de warmtewisselaars eruit en wat dan? Deze werden altijd handmatig gereinigd, wat risico met zich meebracht. De hogedrukpompen die hiervoor werden gebruikt, zijn tien keer zo krachtig als de hogedrukreinigers thuis. Daarnaast gebruiken deze zestig keer zoveel water. Zoveel druk en zoveel flow maakt dat het reinigen een gevaarlijke klus is. Het kwam regelmatig voor dat er ongelukken gebeurden. Ik vond het leuk om uit te zoeken hoe je mensen daar zoveel mogelijk weg van kunt houden.”

 Simpliciteit

Het resultaat is een semi-automatische bundelreiniger die Peinemann alweer jarenlang produceert en verkoopt. Ballieux noemt het een schaalbare en robuuste machine, die bovendien simpel is te bedienen. “De semi-automatische bundelreiniger werkt met lucht en directe ventielen. Waar ook ter wereld er een kapot gaat, deze valt altijd eenvoudig te repareren en staat daarom nooit stil. De machine is gemaakt met de simpliciteit van een fiets. Hij bestaat uit kettingen en lagers; je hebt er geen speciale tools voor nodig. Een fietsenmaker kan hem binnen vijf minuten repareren.” Omdat een bundelreiniger op een dag zo’n driehonderd keer heen en weer gaat en zich zo drieduizend meter verplaatst, vergt dit het nodige van de machine. “Dit in combinatie met hogedrukwater, chemicaliën en harde vervuiling zorg ervoor dat de cleaner last van slijtage heeft. De bundeltrekker daarentegen gaat nooit kapot. Hij is degelijk maar wordt ook minder belast. Per dag gaat hij drie keer zes meter naar voren en weer zes meter naar achteren. Meer niet; daardoor slijt hij niet.”

Carbon

Aanvankelijk maakte Peinemann de semi-automatische bundelreinigers van rvs. “Superduurzaam, want rvs is goed bestand tegen chemicaliën. Maar wel zwaar, je moest de reiniger met een heftruck optillen om bij de bundel te komen. Daarom hebben wij de machines nu van carbon gemaakt, net zoals je in de Formule 1 ziet. Carbon is lichter dan rvs en net zo sterk. Bovendien blijkt carbon verrassend chemisch bestendig. Een reiniger weegt nu vijftien in plaats van tachtig kilo en kun je met de hand meenemen en opbouwen. Dat komt de productiviteit in de industrie ten goede”, aldus Ballieux. Hij vertelt dat de Nederlandse industriële sector relatief snel is overgeschakeld van handmatig naar het semi-automatisch reinigen van bundels. Hij verklaart dit door de hoge arbeidslonen hier, het grote belang dat aan veiligheid wordt gehecht – mede dankzij de inspanningen van de Stichting Industriële Reiniging (SIR) – en het feit dat Nederland een relatief klein land is waarin je snel kunt schakelen. “In de rest van de wereld zijn wij nu nog bezig om landen te overtuigen van het nut van de machine. Dat duurt dus lang, al begint de omslag nu wel te komen. Overal in de wereld stijgen immers de kosten en is efficiency belangrijk.”

Grotere warmtewisselaars

Wat Ballieux opvalt aan het bedienen van klanten in het buitenland, is dat de fabrieken in Azië er zoveel groter zijn dan hier. “Shell Pernis is de grootste raffinaderij van Europa, maar in India zijn ze wel drie keer zo groot. Een grotere raffinaderij heeft ook grotere warmtewisselaars. Hier zijn pijpenbundels gemiddeld zes meter lang en één meter breed, in Azië zijn ze wel twaalf meter lang en vier meter breed.” Het trekken en reinigen van deze bundels vergt ander equipment. Vanwege de grootte vinden asset owners het trekken en reinigen van bundels ook spannend. Zij vertrouwen daarvoor op onze expertise.”

Andere oplossingen

De grootste uitdaging voor Ballieux en zijn mensen is de stap van semi-automatisch naar volautomatisch reinigen. “Nu wordt er nog met een luchtafstandsbediening gewerkt, waarbij de operator nog altijd in de buurt van de machine staat. Hoe je het ook wendt of keert, dit brengt risico met zich mee. Er zijn al aanbieders die volautomatische bundelreinigers aanbieden, maar wij willen het nog beter doen. De markt is er klaar voor”, vertelt Ballieux enthousiast. Peinemann werkt hierbij samen met YES!Delft, dat niet alleen een incubator voor start-ups is, maar ook bedrijven bijstaat bij innovatietrajecten. “YES!Delft beschikt over kennis op andere gebieden dan wij. Daardoor komen zij soms met oplossingen waar wij niet aan hadden gedacht. Zo dachten wij aan een systeem waarbij een scan wordt gemaakt. YES!Delft bracht ons bijvoorbeeld op het idee van een robotstofzuiger, die je gewoon aanzet en het zelf uitzoekt. Een scan is niet nodig.”

Kraamkamer

Ballieux zegt ook veel samen te werken met bedrijven in de buurt, aannemers en andere partners. Hij verwacht dat een volautomatische bundelreiniger een combinatie van systemen zal zijn. “In het verleden werd met een laser gewerkt. Het nadeel hiervan is dat een laser niet werkt als er water op het oppervlakte ligt en in helder zonlicht. Daar moeten we dus wat beters voor verzinnen. Industriële reiniging is niet zo eenvoudig: er komt zware vervuiling bij kijken. Systemen moeten niet alleen hufterproof, maar ook simpel te bedienen zijn. Wij zijn nu bezig met het testen van volautomatische bundelreinigers en verwachten die volgend jaar op de markt te kunnen brengen. Wat daarna volgt? Wij zullen ons verder verdiepen in ons specialisme. Je kunt Peinemann Equipment zien als een kraamkamer voor het trekken en reinigen van bundels.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!