Selecteer Pagina

Ook maatwerkafspraak met BP

door | 20 nov, 2023 | Duurzaamheid, Nieuws, Petrochemie

De Nederlandse overheid heeft met BP afspraken gemaakt over het verduurzamen van de raffinaderij in Rotterdam. Eerder werd een soortgelijke maatwerkafspraak met andere industriële bedrijven gemaakt.

Met BP is afgesproken dat het bedrijf voor 2030 de CO2-uitstoot met 1,2 megaton vermindert. Dat is een reductie van 60 procent ten opzichte van 2020 en 0,2 megaton meer dan waar het bedrijf in 2030 wettelijk aan zou moeten voldoen volgens het Klimaatakkoord.

Blauwewaterstoffabriek

BP gaat bij de raffinaderij in Rotterdam een blauwewaterstoffabriek bouwen. De waterstof wordt voornamelijk gemaakt uit restgassen van het raffinageproces. BP gaat eigen restgassen opvangen en inzamelen bij andere bedrijven. De blauwe waterstof zal deels in het eigen raffinageproces worden gebruikt, waarvoor BP huidige branders vernieuwt. Ook zal BP blauwe waterstof leveren aan andere bedrijven. De CO2 die bij de productie van blauwe waterstof wordt afgevangen, zal in lege gasvelden in de Noordzee worden opgeslagen.

Invulling maatwerkafspraak

Daarnaast onderzoekt het bedrijf de mogelijkheid om meer duurzame waterstof en biobrandstoffen bij te mengen in de benzine en diesel die het produceert. Dit zou een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot van het wegverkeer en de scheepvaart, wat kan oplopen tot 0,27 Mton In Nederland en daarbuiten. Verder overweegt BP snellaadpunten bij haar tankstations te plaatsen en biodiesel en waterstof aan te bieden aan het vrachtverkeer. Tot slot kijkt het bedrijf of het mogelijk is om duurzame biobrandstof voor de luchtvaart te gaan produceren in Rotterdam, bijvoorbeeld uit plantaardige oliën en vetten.

Zie ook: LyondellBasell belooft te verduurzamen

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!