Selecteer Pagina

Onderzoek wijst uit: haven wil verduurzamen

door | 11 dec, 2023 | Duurzaamheid, Nieuws, Petrochemie

Onderzoek

De overgrote meerderheid van de bedrijven in de Rotterdamse haven wil in 2050 zijn voetafdruk grotendeels hebben gereduceerd. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam Center for Business Innovation.

Zo goed als alle bedrijven (94 procent) in de haven van Rotterdam zijn op dit moment niet klimaatneutraal. Zij lopen daarmee achter op het Nederlands gemiddelde van 84 procent. Daartegenover staat dat de ambities op langere termijn groter zijn. In Nederland wil 80 procent van de bedrijven in 2050 zijn voetafdruk grotendeels hebben gereduceerd; in de haven van Rotterdam ligt dat op 86 procent.

Onderzoek

Dit blijkt uit het Haven Innovatie Barometer-onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam Centre for Business Innovation in opdracht van SmartPort, het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de gemeente Rotterdam. Hiervoor zijn ongeveer 250 directeuren en managers geïnterviewd, wat gelijk staat aan circa een kwart van het havenbedrijfsleven.

Behoorlijk geinvesteerd

Zo’n 50 procent van de ondervraagde bedrijven heeft de afgelopen vijf jaar behoorlijk geïnvesteerd in verduurzaming. Driekwart zegt dat de komende vijf jaar te doen. Deels worden zij hiertoe gedreven door wet- en regelgeving, maar grotendeels ook vanuit intrinsieke motivatie. De helft van de havenbedrijven zegt evenveel prioriteit aan maatschappelijke als aan bedrijfseconomische doelstellingen te geven. Dat is meer dan het landelijke percentage.

Zie ook: Ook maatwerkafspraak met BP

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!