Selecteer Pagina

Nieuwe kraan bij EECV

door | 6 okt, 2023 | Haven, Nieuws

Foto: EECV

Thyssenkrupp Steel Europe investeert in een nieuwe kraan bij ertsoverslagbedrijf EECV in de Europoort. Daarmee toont het een toekomst voor de lange termijn te zien in de Rotterdamse haven.

Bij de terminal grijpen vier kranen dagelijks ijzererts en kolen uit bulkvrachtschepen. Een van de kranen is aan vervanging toe en zal worden vervangen door een moderne, efficiënte ‘unloader’. Net als zijn voorganger weegt de nieuwe scheepslosser ongeveer 2.000 ton, is hij ruim 60 meter hoog, 30 meter breed en heeft hij een kraanarmlengte van ongeveer 100 meter. Met deze kraanafmetingen kan EECV de grootste bulkvrachtschepen ter wereld lossen met een productieve snelheid van maximaal 2.600 ton ijzererts per uur. De kraan zal nieuwe normen stellen op het gebied van milieuvriendelijkheid en energie-efficiëntie, belooft thyssenkrupp. Om mogelijke stofemissies effectief te verminderen, zal de losinstallatie worden uitgerust met een watersproei- en vernevelingssysteem in de bunkerzone.

Investering in nieuwe kraan

“Met de nieuwe kraan investeren we in de toekomst van EECV en de zekerheid van de grondstoffenvoorziening voor thyssenkrupp Steel en HKM. Het zal ons de flexibiliteit geven om ons bedrijf verder te ontwikkelen wanneer we verder gaan met het uitfaseren van kolen vanaf 2027″, vat Frank Tazelaar, ceo van EECV en thyssenkrupp Veerhaven, de situatie samen. EECV zal in de komende maanden de leverancier van de nieuwe brugkraan selecteren. De nieuwe losinstallatie zal naar verwachting eind 2025 in gebruik worden genomen.

Zie ook: IJzererts en kolen geven overslag push

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!