Selecteer Pagina

Mogelijk snellere stikstofvergunningverlening

door | 13 feb, 2024 | Infrastructuur, Nieuws

Stikstofvergunningverlening

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

De kans is aanwezig dat stikstofvergunningverlening sneller gaat verlopen. Dit omdat blijkt dat de aanleg van de infrastructuur voor verduurzaming in de industrie tot stikstofreductie leidt.

Demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie presenteerde vorige week onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat de aanleg van elektriciteitsnetten, warmtenetten en leidingen en de daarbij horende verduurzaming van de industrie tot stikstofreductie leidt. Daarnaast leveren zulke projecten minder CO2-uitstoot op.

Verheugd

Naar aanleiding van de resultaten onderzoekt de minister welke juridische mogelijkheden er zijn om snellere stikstofvergunninglening tot stand te brengen. Het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs reageren verheugd op dit voornemen. Zij vinden dat de juridische verkenning zo snel mogelijk moet worden gedaan.

Tijdrovende stikstofvergunningverlening

Ook wijzen ze erop dat de bouwfase de enige fase is waarin energie-infrastructuurprojecten stikstof uitstoten. Het voeren van onderzoek naar deze stikstofuitstoot en het aanvragen van vergunningen ‘is tijdrovend en zorgt voor significante vertraging bij projecten’, aldus het Havenbedrijf Rotterdam. “Dit is niet wenselijk omdat de uitbreiding en vernieuwing van energie-infrastructuur, waaronder elektriciteitsnetten, warmtenetten en leidingen essentieel zijn voor de succesvolle ontwikkeling van woningbouw, mobiliteit en industrie en andere bedrijven.”

Zie ook: Deltalinqs wil snellere stikstofaanpak

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!