Selecteer Pagina

Minder overslag door inflatie en zwakkere economie

door | 24 apr, 2023 | Haven, Nieuws

Minder

Foto: Havenbedrijf Rotterdam/MartensMultimedia

In de Rotterdamse haven is in het eerste kwartaal van dit jaar 1,5 procent minder overgeslagen dan dezelfde periode vorig jaar. Het Havenbedrijf Rotterdam verklaart dit door de hoge inflatie en zwakkere economie.

In totaal werd er 111,7 miljoen ton overgeslagen, tegen 113,4 miljoen ton in de eerste drie maanden van 2022. Vooral de overslag van containers en goederen in het breakbulksegment nam af. De overslag van nat massagoed steeg met 5,6 procent. Er is 3,2 procent meer ruwe olie aangevoerd, vooral uit de Verenigde Staten, West-Afrika en het Midden-Oosten ter vervanging van Russische olie. Hiervoor werden steeds meer zeer grote tankers ingezet. In het eerste kwartaal kwamen er twee keer zoveel Very Large Crude Carriers (VLCC) aan dan het hele afgelopen jaar. De overslag van minerale olieproducten groeide met 12 procent, wat te verklaren valt door meer overslag van diesel bij onafhankelijke terminals. De overslag van LNG steeg eveneens, met 14,3 procent. Dit is vooral afkomstig vanuit de VS, ter vervanging van de verminderde import van Russisch gas per pijpleiding.

Minder containeroverslag

De overslag van droog massagoed nam met 0,2 procent toe. Zowel bij ijzererts & schroot en kolen – de twee belangrijkste goederensoorten in dit segment – nam de overslag toe. De overslag van ijzererts & schroot steeg met 10,1 procent doordat staalfabrieken in het achterland van Rotterdam intensiever draaiden. Hierdoor steeg ook de vraag naar cokeskolen voor de staalproductie. De overslag van kolen nam toe met 26,3 procent. Gemeten in TEU nam de overslag van containers met 11,6 procent af.

Sancties

“Het jaar 2023 is zoals verwacht begonnen met lichte daling van de overslag”, verklaart Allard Castelein, ceo van het Havenbedrijf Rotterdam. “Vooral in het containersegment hadden we te maken met een terugval in volumes als gevolg van hoge inflatie en een afzwakkende economie. De resultaten in de overige segmenten laten vooral groei zien en bevestigen dat de Russische energiestromen verder zijn afgebouwd in lijn met de sancties. Voor de rest van het jaar verwachten we een beperkte daling van de overslagvolumes als gevolg van de onzekerheden die de huidige geopolitieke situatie en de hoge inflatie met zich meebrengen.”

Zie ook: Vernieuwing binnenvaartligplaatsen Waalhaven

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!