Selecteer Pagina

Maatwerkafspraak Air Liquide

door | 28 dec, 2023 | Duurzaamheid, Nieuws, Waterstof

Maatwerkafspraak

Foto: Ministerie EZK

In navolging van een aantal andere industriële bedrijven heeft ook Air Liquide een maatwerkafspraak gemaakt met het Rijk en de provincie Zuid-Holland. Het bedrijf wil de CO2- en stikstofuitstoot verminderen en de waterstofmarkt helpen ontwikkelen.

In 2030 wil Air Liquide de CO2-uitstoot op jaarbasis met 1,05 megaton verminderen. Dit is 0,25 megaton meer dan in het Klimaatakkoord is vastgelegd. Daarnaast kondigt het bedrijf aan de uitstoot bij elektriciteitsproductie in 2030 te halveren en zet het in op een vermindering van de stikstofuitstoot van tenminste 38 procent ten opzichte van 2019.

Installatieonderdelen ombouwen

Het bedrijf wil de productielocaties in Pernis, Rozenburg en Bergen op Zoom hiervoor verduurzamen. Het gaat er installatieonderdelen ombouwen of vervangen en ook wil Air Liquide CO2 opslaan. Daarnaast heeft het de ambitie om ‘twee grootschalige hernieuwbare waterstofproductie-projecten’ te realiseren. Het wil waterstoftankstations bouwen en waterstof leveren. Air Liquide heeft een concept ontwikkeld waarbij binnenvaartschepen worden omgebouwd zodat deze op waterstof kunnen varen.

Kansen maatwerkafspraak

Micky Adriaansens, minister Economische Zaken en Klimaat, stelt dat verduurzaming van de industrie veel kansen met zich meebrengt. “Elke ondertekening versnelt de transitie naar een groenere industrie. Dat is goed voor onze economie en voor het behalen van onze verduurzamingsdoelen. Dit is de elfde keer dat ik een ambitieuze intentieverklaring onderteken, en daar ben ik trots op. Samen met Air Liquide werken we aan de verdere uitwerking van deze projecten.”

Zie ook: Air Liquide bouwt CO2-afvanginstallatie

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!