Selecteer Pagina

Air Liquide bouwt CO2-afvanginstallatie

door | 21 dec, 2023 | Duurzaamheid, Nieuws, Waterstof

CO2-afvanginstallatie

Archieffoto: Air Liquide

Air Liquide maakt bekend een CO2-afvanginstallatie te bouwen bij haar waterstoffabriek in Rotterdam. De afgevangen CO2 zal via Porthos worden weggevoerd en opgeslagen.

De CO2-afvanginstallatie wordt er een van ‘wereldschaal’, kondigt Air Liquide aan. Deze zal gebruikmaken van de door het bedrijf ontwikkelde Cryocap-technologie. Dit is een technologisch systeem voor het afvangen van CO2 met behulp van een cryogeen proces.

‘Aanzienlijk koolstofvrij’

De afgevangen CO2 zal worden getransporteerd via de infrastructuur van Porthos en worden opgeslagen in uitgeputte gasvelden in de Noordzee, circa twintig kilometer uit de kust. Air Liquide verwacht dat de CO2-afvanginstallatie in 2026 operationeel zal zijn. Vanaf dat moment zal het bedrijf waterstof aan langetermijnklanten kunnen leveren die ‘aanzienlijk koolstofvrij’ is.

CO2-afvanginstallatie

Emilie Mouren-Renoard, ceo van de Europe Industries Hub bij Air Liquide, licht toe: “We zijn blij dat we opnieuw een concrete stap kunnen zetten om bij te dragen aan het koolstofvrij maken van een van de grootste industriële bekkens van Europa, door deel te nemen aan de ontwikkeling van Porthos. Deze nieuwe CO2-afvanginstallatie illustreert onze expertise en ons voornemen om decarbonisatieoplossingen te implementeren, zowel voor onze klanten als voor onze eigen activa, in lijn met het strategische plan ADVANCE van de groep om onze CO2-uitstoot tegen 2035 met 33 procent te verminderen.”

Zie ook: Proeffabriek ExxonMobil voor afvangen CO2

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!