Selecteer Pagina

Lichte daling overslag Rotterdamse haven

door | 18 apr, 2024 | Haven, Nieuws

Overslag

Foto: Havenbedrijf Rotterdam/MartensMultimedia

In het eerste kwartaal van 2024 is de overslag in de haven van Rotterdam met 1,4 procent gedaald. Er werd onder meer minder kolen overgeslagen.

De overslag kwam in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 110,1 miljoen ton, tegen 111,7 miljoen ton in dezelfde periode van 2023. Dat is een daling van 1,4 procent, die vooral valt te verklaren door een verminderde overslag van kolen – een daling van 2 miljoen ton kolen (-4,5 procent) -, ruwe olie (-3,1 procent) en minerale olieproducten (-3,4 procent).

Overslag containers

Daartegenover staat een toename van de overslag van LNG en ijzererts & schroot. Ook werd er 2 procent meer containers overgeslagen, gemeten in TEU – de standaardmaat voor containers. In totaal kwam de overslag op 3,3 miljoen TEU uit. De reden voor de toename is dat er door de situatie in de Rode Zee vertragingen en gemiste afvaarten waren in januari en februari. Na aanpassingen in de logistieke keten, kwamen er geleidelijk weer meer schepen in Rotterdam binnen. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam is de totale vraag naar goederen ‘vrijwel niet beïnvloed’.

Onzeker

Ceo Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam licht toe: “De overslagcijfers laten een beperkte invoer van grondstoffen en uitvoer van eindproducten zien. Dit vertelt ons dat de Europese industriële productie nog steeds te lijden heeft onder de hoge energieprijzen en de lage vraag uit de grootste afnemende sectoren, zoals de bouwsector en de proces- en auto-industrie. Uit de groei van de containeroverslag kunnen we de eerste signalen afleiden van het aantrekken van de wereldhandel. Deze voorzichtige tekenen blijven door de oplopende spanningen in de wereld echter uiterst onzeker.”

Zie ook: Protest Extinction Rebellion bij Havencongres Rotterdam

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!