Selecteer Pagina

Launching customer voor ammoniakterminal Koole

door | 11 mei, 2023 | Nieuws, Opslagtanks, Waterstof

ammoniakterminal

Foto: Hyphen

Koole Terminals heeft een letter of intent gesloten met Hyphen Hydrogen Energy. Laatstgenoemde bedrijf is de launching customer voor de ammoniakterminal van Koole in Rotterdam.

Hyphen wil groene ammoniak uit Namibië naar Noordwest-Europa transporteren. Het Namibische bedrijf heeft hiervoor al verschillende overeenkomsten met mogelijke Europese klanten gesloten. Het zegt jaarlijks tot 750.000 ton groene ammoniak te willen importeren. Hyphen wil klanten via de ammoniak-importterminal van Koole in Rotterdam van groene ammoniak voorzien. Begin 2028 moet de eerste uit Namibië afkomstige ammoniak in de terminal van Koole worden opgeslagen.

Ammoniakterminal

“Wij zijn verheugd dat Hyphen launching customer wil worden van onze geplande importterminal voor ammoniak in de haven van Rotterdam”, zegt John Kraakman, ceo van Koole Terminals. “Deze samenwerking zal ons in staat stellen om de multi-miljoen-ton-faciliteit verder op te schalen. Koole is een ervaren, onafhankelijke exploitant van 21 terminals voor vloeibare bulk in zeven landen, waar al ammoniak wordt behandeld en opgeslagen.”

Invoercapaciteit

“Deze overeenkomst is een nieuwe belangrijke mijlpaal in onze ambitie om Namibië te laten uitgroeien tot een wereldleider in de productie van groene waterstof”, verklaart Marco Raffinetti, ceo van Hyphen. “De haven van Rotterdam is een cruciaal knooppunt voor Noordwest-Europa. Zij heeft snel actie ondernomen om de oprichting van nieuwe invoercapaciteit voor groene waterstof te ondersteunen om de energietransitie van deze regio te vergemakkelijken, waarbij invoercapaciteit en toegang tot markten een belangrijke beperking in de toeleveringsketen vormen. Koole Terminals is een van de meest geavanceerde importterminals in ontwikkeling.”

Zie ook: Centrale ammoniakkraker is haalbaar en efficient

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!