Selecteer Pagina

Centrale ammoniakkraker is haalbaar en efficiënt

door | 8 mei, 2023 | Nieuws, Opslagtanks, Waterstof

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en 17 bedrijven heeft adviesbureau Fluor onderzoek gedaan naar een centrale armoniakkraker in de haven van Rotterdam. Hieruit blijkt dat dit veilig en haalbaar is, en kostenvoordelig bovendien.

Het adviesbureau onderzocht verschillende manieren om grootschalige ammoniak naar waterstof om te zetten. Het vergeleek daarbij het gebruik van één centrale kraker en opslaglocatie met meerdere, decentraliseerde krakers of opslagpunten.

Ammoniakkraker

Uit de studie komt naar voren dat een centrale ammoniakkraker binnen de veiligheidscontouren van de haven past. In het industriële cluster van Rotterdam is voldoende ervaring en kennis voorhanden om ammoniak veilig op te slaan en te transporteren. Het adviesbureau stelt dat een centrale grootschalige kraker lagere kosten met zich meebrengt dan wanneer verschillende decentrale krakers worden ingezet. Dit voordeel wordt vooral behaald dankzij schaalvoordelen en efficiëntere opslag en transport van waterstof.

CO2-reductie

Het Havenbedrijf Rotterdam concludeert dat het technisch en economisch haalbaar is om met een grootschalige kraker ammoniak veilig op te zetten in 1 miljoen ton waterstof per jaar. Dit is een hoeveelheid die 10 miljoen ton CO2-reductie kan opleveren.

Zie ook: Haalbaarheidsstudie naar ammoniakkraker

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!