Selecteer Pagina

‘Kijk breder dan alleen elektrificatie’

door | 13 jun, 2023 | Energie, Nieuws, Petrochemie

Erik Klooster (foto: Pierre Crom)

Elektrificatie kan zeker een bijdrage leveren aan de energietransitie, maar staar je er niet blind op. Ook hernieuwbare brandstoffen zijn hard nodig, stelt Erik Klooster, directeur van VEMOBIN.

De Vereniging Energie voor Mobiliteit en Industrie (VEMOBIN) hield onlangs haar jaardiner. Klooster benadrukte in zijn toespraak zijn verbazing over het feit dat er in Nederland relatief weinig aandacht is voor CCS. “Partijen van links tot rechts en van grijs tot groen zouden zich hier keihard voor moeten maken, want ik kan niet genoeg benadrukken: zonder CCS gaan we de Nederlandse klimaatdoelen absoluut niet halen.”

Meer dan elektrificatie

Ook was de VEMOBIN-voorman verbaasd over wat hij het ‘onevenwichtige debat over de verduurzamingsopties in de mobiliteitssector’ noemt. Elektrificatie is nodig, stelde hij, en moet je stimuleren. “Maar de koudwatervrees voor alternatief als hernieuwbare brandstoffen begrijp ik niet. Juist voor deze ongemakkelijke opties is brede politieke steun nodig. Met alleen zon, wind en EV komen we er namelijk niet, blijkt uit werkelijk elk denkbaar serieus te nemen rapport. Het is niet of-of maar en-en. Ter vervanging van fossiele brandstoffen kunnen hernieuwbare brandstoffen écht duurzaam en effectief voor de ingezet voor mobiliteitsdoeleinden.”

Zie ook: VNPI wijzigt naam in VEMOBIN

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!