Selecteer Pagina

Havenbedrijf Rotterdam niet enthousiast over kerncentrale

door | 8 apr, 2024 | Energie, Haven, Nieuws

Kerncentrale

Het Havenbedrijf Rotterdam noemt de Maasvlakte geen voor de hand liggende locatie voor een nieuwe kerncentrale. Het wil de terreinen liever benutten voor energietransitiedoeleinden.

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid voor de bouw van een kerncentrale in Nederland. Het richt zich daarbij op twee locaties: op de Maasvlakte in Rotterdam en op Borssele.

Kerncentrale

In een brief reageert Eric van der Schans van het Havenbedrijf Rotterdam op dit voornemen. “Kerncentrales kun je overal neerzetten waar voldoende koelwater is. Dat is dus langs de hele Nederlandse kust en aan een groot binnenwater. Haventerreinen waar je met grote zeeschepen kunt afmeren, zijn zeer schaars. Dat maakt dat de Rotterdamse haven geen voor de hand liggende locatie is om een grote kerncentrale neer te zetten.” Van der Schans zegt wel mogelijkheden te zien voor het bouwen van kleine kernreactoren in het havengebied.

Benutten

Het Havenbedrijf Rotterdam zegt Maasvlakte 1 en 2 te willen benutten voor het versnellen van de energietransitie in Nederland. Het denkt aan de aanlanding van wind op zee, de bouw van waterstoffabrieken, infrastructuur en importvoorzieningen voor waterstof. Daarbij komt dat er op de Maasvlakte een beperkte beschikbaarheid van stikstofruimte is, terwijl de bouw van grote kerncentrales lang zal duren en intensief is. Ook zal de bouw impact hebben op de bereikbaarheid van logistieke bedrijven op de Maasvlakte.

Zie ook: Uitbreiding Tweede Maasvlakte voor energietransitie

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!