Fieldlab voor industriële elektrificatie

VoltaChem, Deltalinqs en FME willen in Rotterdam een fieldlab voor industriële elektrificatie huisvesten. Het streven is volgend jaar hiermee van start te gaan.

“Een fieldlab is een fysieke plek waar technologieën getest, ontwikkeld, gedemonstreerd en op een redelijke schaalgrootte toegepast kunnen worden. Het is bovendien een plek waar partijen die bezig zijn met elektrificatietoepassingen bij elkaar kunnen komen om kennis te ontwikkelen en uit te wisselen, allemaal met als doel om de vergroening van industriële clusters in heel Nederland te versnellen”, schrijft Alice Krekt, programmadirecteur van het Deltalinqs Energy Forum, in een column op de website van het Havenbedrijf Rotterdam.

 

Industriële elektrificatie

Het zou het eerste fieldlab op dit terrein in Rotterdam worden. De Maasstad telt al fieldlabs voor 3D-metaalprinten, blockchain en er is in Plant One Rotterdam een pilotfaciliteit. Volgens Krekt is de vestiging van een fieldlab voor industriële elektrificatie in Rotterdam een logische toevoeging. “Juist hier zit ontzettend veel industrie bij elkaar, wat bijdraagt aan de uiteindelijke implementatie van de technologieën. Ook past het fieldlab uitstekend binnen de ambitie om Rotterdam de koploper te laten zijn in de energietransitie.”

Partners

In een fieldlab voor industriële elektrificatie zou een elektrolyser voor duurzame waterstof kunnen worden geplaatst. Krekt zegt dat deze mogelijkheid wordt onderzocht. Zij ziet bedrijven, kennisinstellingen en organisaties ‘die belang hebben bij de verduurzaming van de industrie’ als mogelijke partners van het nieuwe fieldlab. Krekt: “Dat kunnen bijvoorbeeld eindgebruikers zijn die hun processen willen elektrificeren, energiebedrijven die nieuwe services willen testen en technologiebedrijven die hun innovatie in de praktijk willen demonstreren. Het Fieldlab levert technologische, inhoudelijke, bestuurlijke en/of financiële ondersteuning. Samen met deze partners zullen we bepalen welke Power-2-X-technologieën een plek krijgen, zoals Power-2-Heat, Power-2-Gas/Hydrogen of Power-2-Product.”

Zie ook: VoltaChem zoekt industriële pilots