Selecteer Pagina

Europese Commissie ziet rol voor CCS weggelegd

door | 9 feb, 2024 | Duurzaamheid, Infrastructuur, Nieuws

CCS

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

De Europese Commissie ziet CCS – het afvangen en opslaan van CO2 – als een van de opties voor ‘industrieel koolstofmanagement’. “Dat is goed nieuws”, zegt Hans Grünfeld van VEMW.

Om tot een koolstofneutrale Europese Unie in 2050 te komen, heeft de Europese Commissie een strategie opgesteld. Deze bestaat uit drie verschillende oplossingsrichtingen. Ten eerste CCS, daarnaast CCU – dit is het afvangen van CO2, waarna dit wordt gebruikt bij de productie van synthetische brandstoffen en chemicaliën -en als derde DAC. Dit laatste staat voor direct air capture, waarbij CO2 direct uit de atmosfeer wordt verwijderd.

Infrastructuur

Het doel is om in 2030 50 miljoen ton CO2 af te vangen, wat zal oplopen naar 280 miljoen ton in 2040 en 450 miljoen ton in 2050. Volgens schattingen van de EC is hier voor CO2-infrastructuur nodig met 7.300 kilometer aan pijpleidingen. De investering hierin zal ruim 12 miljard euro bedragen. In 2040 zullen er 19.000 kilometer aan buisleidingen nodig zijn, wat een investering van 16 miljard euro vergt.

Belang CCS

“Het is goed nieuws dat de Europese Commissie met de voorgenomen regulering van CO2-netwerken het potentieel en belang erkent van CCS”, verklaart algemeen-directeur Hans Grünfeld van VEMW. “Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat CCS noodzakelijk is om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Bovendien kan de technologie ook een bijdrage leveren aan de circulariteit van koolstofhoudende grondstoffen. Het belang van regulering kan niet onderschat worden. Marktpartijen hebben belang bij een goede infrastructuur, de toegang daartoe zonder discriminatie en met doelmatige kosten.”

In Rotterdam wordt gewerkt aan de aanleg van Porthos. Via deze infrastructuur kan afgevangen CO2 naar lege gasvelden onder de Noordzee worden getransporteerd, waar het wordt opgeslagen.

Zie ook: Air Products sluit waterstoffabriek op Porthos aan

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!