
Foto: Danny Cornelissen
Een Europees CCU-onderzoek is van start gegaan dat zich richt op het afvangen van CO2 en het benutten ervan. TNO draagt bij met een life cycle assessment.
De Europese Unie investeert 14 miljoen euro in dit ICO2NIC-onderzoek. Het richt zich op het omzetten van industrieel afgevangen CO2 in waardevolle grondstoffen. Het project is in januari dit jaar van start gegaan en kan raffinaderijen helpen te decarboniseren.
Het onderzoek richt zich enerzijds op innovaties in CO2-afvangtechnologie op basis van polymeermembranen. Verder wordt gekeken naar een nieuwe gasdiffusie-elektrochemische cel om CO2 om te zetten in mierenzuur. Dit mierenzuur zal vervolgens worden verwerkt via biochemische methoden om hoogwaardige goederen en materialen te produceren. Hierbij valt te denken aan mierenzuur, microbiële oliën, microbiële eiwitten en duurzame vliegtuigbrandstof (SAF).
TNO levert een bijdrage met het uitvoeren van een life cycle assessment. “TNO werkt in de voorhoede van energietransitie en Power-to-X-technologieën”, zegt Rajesh Mehta, senior consultant energy and materials transition bij TNO. “Met onze gecombineerde wetenschappelijke expertise en kennis van de industrie zullen we inzichten leveren aan het ICO2NIC-consortium om de duurzaamheid en economische prestaties van de ICO2NIC-technologieën te verbeteren. Hierdoor worden technologierisico’s verminderd en kan de opschaling van de CO2 naar een mierenzuuromzettingsroute versnellen.”
Zie ook: Porthos verwerft offshore platform