Selecteer Pagina

Eerste start- en landingsplatform voor drones

door | 1 jun, 2023 | Haven, Nieuws, Veiligheid

Eerste start- en landingsplatform voor drones

Foto: Vertiport/Havenbedrijf Rotterdam

In de Merwehaven in Rotterdam is het eerste start- en landingsplatform voor drones in Nederland in gebruik genomen. Dit moet de opmaat zijn voor een netwerk van zulke platforms in de haven.

De vertiport – zoals zulke start- en landingsplatforms voor drones heten – staat op het terrein van het Future Mobility Park in de Merwehaven in Rotterdam. Aan de overzijde van de Nieuwe Maas op de RDM-werf is een soortgelijk platform.

Start- en landingsplatform voor drones

Dutch Drone Company gaat vanaf de vertiport proefvluchten uitvoeren. Volgens Tjerk Kooistra, directeur van het bedrijf, zit de uitdaging hem niet zozeer in de techniek. “Nu nog worden drones vooral ingezet voor inspecties, de volgende stap is logistiek. Technisch kan er veel, maar qua regelgeving zijn er nog belemmeringen. Met deze demo zetten wij slechts een eerste stap. We willen de industrie attenderen op de ontwikkelingen, zodat ze weten dat dit eraan zit te komen.

Faciliterende rol

Drones kunnen voor verschillende taken in de haven worden ingezet, zoals het uitvoeren van inspecties, het houden van toezicht of het vervoer van pakketjes. Kooistra stelt dat in de toekomst mogelijk ook mensen met drones kunnen worden vervoerd. “Het wordt tijd om de theorie in praktijk te brengen.” Het Havenbedrijf Rotterdam ondersteunt de proef in een faciliterende rol. Daar hoort ook het digitaal begeleiden van drone verkeer bij. Het havenbedrijf verwacht dat op grote schaal vluchten zullen worden uitgevoerd, waarbij de drones buiten het zicht van de piloot vliegen.

Zie ook: Drone-inspectiebedrijven bundelen krachten

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!