Selecteer Pagina

Deltalinqs benadert informateurs

door | 22 mrt, 2024 | Haven, Nieuws

Informateurs

Foto: Danny Cornelissen

In een brief aan de informateurs pleit Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs opnieuw voor een transitiewet. Ook vraagt hij om het stimuleren van technisch beroepsonderwijs.

Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn deze week aangesteld als de nieuwe informateurs. In een brief aan beiden vraagt Van der Chijs aandacht voor een aantal, voor de Rotterdamse haven belangrijke, punten.

Inhoud brief informateurs

Zo stipt de voorzitter van Deltalinqs de krapte op de arbeidsmarkt aan. “Op dit moment is er in onze regio een zeer groot tekort aan werknemers. De arbeidskrapte vraagt om een gerichte strategie om gekwalificeerd personeel op te leiden en om te scholen. Het krachtig stimuleren van met name technisch beroepsonderwijs zou daar onderdeel van moeten zijn.”

Vertragend

Daarnaast wijst Van der Chijs op de verduurzamingsplannen die bedrijven in de Rotterdamse haven hebben. Volgens hem ervaren zij nu te veel onzekerheid over wet- en regelgeving. “Die moet helder en voorspelbaar zijn”, aldus Van der Chijs, “en ook zoveel mogelijk internationaal ingebed om te voorkomen dat productie en dus banen uit Nederland verdwijnen.” Omdat het juridisch stelsel vertragend werkt voor de energietransitie, is een transitiewet nodig, stelt hij. “Deze moet specifiek gericht zijn op het veel sneller vergunnen van noodzakelijke investeringen in de energietransitie en -infrastructuur. Dit kan het proces versnellen zonder afbreuk te doen aan zorgvuldigheid en inspraak.” Ook vraagt hij om investeringen in het elektriciteitsnet, die volgens hem ‘hoogst noodzakelijk’ zijn.

Zie ook: Studie naar veiligheid ammoniakpijpleidingen

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!