Selecteer Pagina

Definitieve investerings­beslissing Porthos

door | 19 okt, 2023 | Infrastructuur, Nieuws, Petrochemie

Er is een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de aanleg van Porthos. De bouw van het CO2-transport- en opslagsysteem zal volgend jaar beginnen.

Dit hebben Gasunie, EBN en het Havenbedrijf Rotterdam bekend gemaakt. Samen vormen zij de joint venture Porthos, die gedurende vijftien jaar ongeveer 2,5 Mton CO2 gaat opslaan, tot een totaal van circa 37 Mton. De aanleg hiervan vergt een investering van 1,3 miljard euro.

Definitieve investeringsbeslissing

Nu de definitieve investeringsbeslissing is genomen, kan Porthos de definitieve opdrachten verstrekken aan de aannemers die het project gaan realiseren. Voor de realisatie van het project werkt Porthos samen met TAQA Energy, de huidige operator van de P18-gasvelden, en gespecialiseerde aannemers en leveranciers als Denys N.V., Allseas, LMR Drilling GmbH, Mannesmann Grossrohr GmbH, Corinth Pipeworks, Equans, Ensco Offshore, Van der Ven en Bonatti.

‘Belangrijk startmoment’

Het is de bedoeling dat Porthos in 2026 operationeel is. Directeur Hans Meeuwsen van Porthos: “De opslag van CO2 is cruciaal als we de klimaatdoelen in Nederland willen halen. Dit investeringsbesluit is een belangrijk startmoment voor toekomstige ontwikkelingen in de opslag van CO2 in Nederland.” Lees in de oktobereditie van Europoort Kringen een uitgebreid interview met Meeuwsen.

Zie ook: Groen licht voor Porthos

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!