Selecteer Pagina

Daling overslag in Rotterdam

door | 23 okt, 2023 | Haven, Nieuws

Onderzoek

De in het eerste halfjaar ingezette daling van de overslag in de Rotterdamse haven heeft zich in het derde kwartaal voortgezet. In de eerste drie kwartalen werd 6 procent minder overgeslagen.

In de haven van Rotterdam werd in de eerste negen maanden van dit jaar in totaal 329,9 miljoen ton overgeslagen, tegen 351,0 miljoen ton in dezelfde periode van 2022. Dit komt neer op een daling van 6,0 procent. In het eerste halfjaar van 2023 zakte de overslag met 5,5 procent.

Mindere overslag

De mindere overslag komt vooral op het conto van de containers en kolen. De kolenoverslag daalde met 16,8 procent, vooral omdat er minder kolen gestookt werden in elektriciteitscentrales. Doordat er steeds meer elektriciteit uit zon, wind en gas wordt gewonnen, hebben meerdere kolencentrales de afgelopen maanden stilgestaan. De overslag van containers daalde in aantallen (TEU) met 7,2 procent. Het Havenbedrijf Rotterdam verklaart dit door de inflatie, beperkte economische groei, geopolitieke spanningen en hogere uitgaven aan diensten in plaats van producten. De overslag van ijzererts en schroot (6,8 procent), agribulk (4,6 procent) en LNG (0,4 procent) zijn in de voorbije drie kwartalen gestegen.

‘Mijlpaal’

“De overslag in de eerste negen maanden ligt zoals verwacht lager dan vorig jaar, maar in lijn met onze prognoses”, verklaart Boudewijn Siemons, ceo a.i. & coo bij het Havenbedrijf Rotterdam. “De economie heeft de weg naar boven nog niet gevonden en dat blijft wegen op de overslagcijfers. Ondanks de lagere doorvoer blijven we investeren in een vitale en klimaatneutrale haven. We hebben daarvoor in het derde kwartaal een belangrijke mijlpaal bereikt in het CO2-transport- en opslagproject Porthos. Na de positieve uitspraak van de Raad van State in augustus is de definitieve investeringsbeslissing in oktober genomen en gaan we zo snel mogelijk starten met de aanleg.”

Zie ook: Definitieve investeringsbeslissing Porthos

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!