Selecteer Pagina

Cruisevaart = veilige reis ‘vaart’ optie

door | 1 okt, 2021

Toen het coronavirus wereldwijd om zich heen greep, kreeg ook de cruise-industrie het zwaar te verduren. In februari 2020 waren wij in Rotterdam al aan de slag met hygiënemaatregelen en ingestelde protocollen in verband met Covid. 

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”2,4″ ihc_mb_template=”3″ ]

Door Mai Elmar

Na een heel hectische tijd, besloten de cruiserederijen op 13 maart 2020 om alle cruises in Europa voorlopig op te schorten en alras volgde de rest van de wereld. Van het ene op het andere moment lag alles ineens stil. Toen kwam snel de urgente vraag: hoe komen bemanningen, die nog op zee zaten, naar huis? Veel (vlieg)havens gingen toen volledig op slot, waardoor deze mensen nergens terecht konden. We mogen trots zijn op Rotterdam, de Rijks Havenmeester, Veiligheidsregio, Zeehavenpolitie, KRVE, en de andere (haven)autoriteiten. Door samenwerking en gezamenlijk optrekken hebben wij, met in achtneming van alle protocollen, de repatriërende cruiseschepen in Rotterdam kunnen ontvangen. We hebben bemanningsleden letterlijk de grond zien kussen toen ze voet aan wal zetten. Heftig maar ook trots dat wij in Rotterdam een humane weg hebben weten te volgen. 

Persoonlijk heb ik in deze heftige tijd ook mogen leren, in het omgaan met een calamiteit als corona. Het is sowieso als mens een uitdaging, voor een ieder. Voor mij is het belang benadrukt dat je alle mensen waarmee je werkt meeneemt, goed informeert, geruststelt en indien mogelijk perspectief biedt. Iets om gezamenlijk naar toe te werken, verbindt. Een bevestiging van hoe essentieel samenwerken is. Het biedt soelaas en geeft energie. Zeker ook in moeilijke tijden of wellicht juist dan. Voor mij is (her)bevestigd dat nu meer dan ooit het stimuleren van de mens in samenwerking, een nadrukkelijke verantwoordelijkheid is wanneer je leiding mag geven aan mensen. 

Wanneer cruisevaart met passagiers dan eenmaal helemaal stil ligt, denken velen dat er niets meer gebeurd. Echter, de realiteit is anders, het is een continu overleg met alle internationale stakeholders alsook de betreffende instanties en ministeries. 

Daar horen ook alle voorbereidingen bij, het (inter)nationaal overleggen met experts en de meest veilige en heilzame weg vinden voor het herstarten (protocollen).

Rotterdam en haar haven bezit hiertoe expertise, een sterke maritieme en nautische sector met kennis van zaken. En inmiddels de kennis omtrent protocollen om veilig en succesvol te opereren in een pandemie. Tevens heeft de haven zich de afgelopen jaren ontwikkeld als hub voor Liquid Natural Gas (LNG). Veel cruiseschepen hebben daardoor Rotterdam bezocht, in de afgelopen tijd, voor zogeheten ‘technical calls’ en werfbezoeken. Voor (LNG) bunkeren, foerageren en voor klein én groot onderhoud. 

Er is in de afgelopen tijd naarstig gezocht naar oplossingen, door rederijen en cruise terminals met (medische) experts, voor het veilig bedienen van en varen met passagiers. Hierbij horen o.a. volledig geëquipeerde ziekenboegen aan boord, artsen en verplegers 24/7, test en vaccinatiebeleid en 1,5 meter (doorstroom)schema’s. Nu zijn er gedegen protocollen, richtlijnen en nog veel meer voor een zo veilig mogelijke cruise voor passagiers, schip en bemanning. Inmiddels hebben ruim 500.000 passagiers gecruised met slechts enkele incidentele en geïsoleerde gevallen, een mooie score. Cruisevaart is een veilige reisoptie. In Rotterdam staan we klaar om de schepen met passagiers weer te ontvangen zodra de situatie in Nederland dat toe staat. We zien er naar uit om ze weer te mogen verwelkomen! 

[/et_bloom_locked]

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!