Selecteer Pagina

Cruiseschip HAL test biobrandstof

door | 6 mei, 2024 | Duurzaamheid, Haven, Nieuws

Cruiseschip

Archieffoto GoodFuels

Holland America Line heeft aangekondigd een test te gaan uitvoeren met het varen op biobrandstof. Het afgelopen weekend bunkerde het cruiseschip ‘Rotterdam’ voor het eerst koolstofarme brandstof.

In de haven van Rotterdam voorzag GoodFuels het vlaggenschip van de HAL van duurzame MR1-100 biobrandstof. Deze is uit organisch afval geproduceerd door het Nederlandse bedrijf FincoEnergies. Het gebruik ervan zou ongeveer 86 procent minder emissies tot gevolg hebben.

Vier motoren

De Rotterdam zet vanuit de Nederlandse haven koers naar de Noorse fjorden. In eerste instantie gaat een van de vier motoren van het cruiseschip op de biobrandstof varen. De kans is aanwezig dat komende zomer meer motoren van het vaartuig de duurzame brandstoffen gaan gebruiken.

Cruiseschip HAL

“Holland America Line is toegewijd aan het verminderen van onze uitstoot van broeikasgassen en we zijn verheugd om een volgende generatie brandstofbron te demonstreren die ons kan helpen in ons streven naar netto nul uitstoot. Het omzetten van zaken zoals voedselafval in brandstof is een innovatieve manier om milieu-uitdagingen aan te gaan en we danken de Nederlandse overheid voor haar steun”, aldus Gus Antorcha, directeur van HAL.

‘Optimaliseren’

Volgens commercieel directeur international marine Johannes Schürmann van FincoEnergies sluit het gebruik van de biobrandstof goed aan bij de bestaande praktijk in de scheepvaart. Hij verklaart: “Samen met onze klanten optimaliseren we de duurzaamheid en kosten van de biobrandstof, zonder de prestaties in de motor en het brandstofsysteem in gevaar te brengen.”

Zie ook: Eerste olielevering Pryme

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!