Selecteer Pagina

Consortium richt zich op recycling windparken

door | 11 jul, 2023 | Energie, Nieuws, Recycling

windparken

Foto: DecomCockpit

De partners van het consortium DecomCockpit recyclen op eigen kracht al windturbines. Samen willen ze complete windparken gaan recyclen.

Jaarlijks bereiken ongeveer 400 windturbines in Nederland het einde van hun levensduur. Ze worden afgebroken, maar nog niet of nauwelijks gerecycled. In het consortium DecomCockpit werken vier bedrijven samen aan het volledig recyclen van on- en offshore windturbines. Mede dankzij hulp van Innovation Quarter heeft het consortium 1,5 miljoen euro aan Europese subsidie verkregen.

Windparken ontmantelen

De bedrijven hebben zelfstandig al verschillende windturbines gerecycled. De volgende stap is om windparken gezamenlijk te verwerken. “Nog te vaak speelt de prijs een doorslaggevende rol bij aanbestedingen. Dat moet veranderen. Als je kiest voor een duurzame ontmanteling, betaalt zich dat altijd terug”, zegt Peter Roest van Jansen Recycling Group. Dit bedrijf – partner van het consortium – recyclet jaarlijks 500.000 ton metaalafval. Andere deelnemers aan het consortium zijn monopileproducent Sif, Adviesbureau ECHT en Circular Recycle Company, dat een recyclemethode voor thermohardend composiet heeft ontwikkeld.

Zie ook: Consortium investeert in recycler van plastic

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!