Selecteer Pagina

Binnenvaartschip op waterstof in de vaart genomen

door | 30 mei, 2023 | Nieuws, Waterstof

Op waterstof

Future Proof Shipping (FPS) heeft in Rotterdam een binnenvaartschip in de vaart genomen dat op waterstof vaart. De H2 Barge 1 vervoert voor Nike goederen tussen Rotterdam en Meerhout (B).

Het 110 meter lange binnenvaartschip is emissievrij. De inzet van het vaartuig zal per jaar leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot van 2.000 ton. FPS wil in de komende vijf jaar een vloot bouwen en exploiteren van ruim tien emissievrije binnenvaart- en shortsea-schepen.

Op waterstof

Uit handen van minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers ontving Huib van de Grijspaarde, oprichter van FPS, een speciaal A-Zero emissielabel, dat alleen aan emissievrije schepen wordt toegekend. “Ons doel is om in 2030 ten minste 150 emissieloze binnenvaartschepen te hebben, en in die opgave zijn alternatieve brandstoffen, zoals  waterstof, onmisbaar. Ik wil de eigenaar van dit bijzondere schip, Future Proof Shipping, dan ook feliciteren met deze primeur”, aldus de minister.

Ontheffing

Er zijn nog geen regels voor varen op waterstof. Daarom heeft de H2 Barge 1 een speciale ontheffing gekregen om met de komende vijf jaar te kunnen varen. Harbers hoopt in 2026 de regels rond te hebben voor varen op waterstof.

Zie ook: Waterstofbranchevereniging officieel van start

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!