Selecteer Pagina

FOAMGLAS

door | 1 jul, 2021 | Bedrijveninfo

Beperken van corrosie onder isolatie in de petrochemie

De petrochemische industrie is gewend zich te moeten aanpassen aan marktveranderingen en wisselende omstandigheden. Door de huidige uitdagingen omtrent de volatiliteit van de olievoorzieningen en de COVID-19-epidemie, dienen fabrieken nog meer strategieën te ontwikkelen om succesvol met snelle veranderingen om te gaan.

Tekst: Jente Quintens

Installaties die operationeel zijn, moeten kunnen blijven draaien met verminderde arbeidskrachten of op beperkte tijden. Fabrieken kunnen zelfs tijdelijk worden stilgelegd – in afwachting van het vrijkomen van opslagcapaciteit en het aantrekken van de prijzen. In beide gevallen, wanneer het tijd is om installaties terug op hun normale functieniveau te laten draaien, moeten de bedrijven snel overschakelen van inactief naar operationeel.

Net zoals zwaar gebruik zijn tol kan eisen op leidingen, kunnen tijden van verminderd gebruik ook risico’s opleveren, zoals de vorming van corrosie onder isolatie (CUI). Een effectieve CUI-beperkingsstrategie zal helpen om dure reparaties te voorkomen en installaties zo efficiënt als mogelijk weer operationeel te krijgen wanneer de productie terugkeert naar een normaal – of zelfs hoger – niveau.

Waarom een probleem?

CUI kan optreden bij verschillende soorten geïsoleerde leidingen. Leidingen in petrochemische applicaties zijn echter bijzonder kwetsbaar omdat ze veelal worden blootgesteld aan extreme omstandigheden van hitte, vochtigheid, chemische middelen en de weerselementen. Vocht is de grootste risicofactor voor CUI. Veel voorkomende bronnen zijn regenwater, vocht in de lucht (dat zelfs nog corrosiever kan worden in kustgebieden waar een hoger gehalte zout in de lucht aanwezig is) en condensatie die kan worden veroorzaakt door de wisselwerking tussen bedrijfstemperaturen van de leidingen en de buitentemperaturen.

Het primaire temperatuurbereik voor CUI bij metalen leidingen ligt tussen -5 °C en +175 °C. Deze temperaturen zijn doorgaans te laag om al het vocht dat aanwezig kan zijn in een isolatiesysteem te verdampen. Zelfs systemen met een hogere temperatuur kunnen in gevaar komen als ze niet constant operationeel zijn. Systemen die normaal gesproken heet genoeg worden om al het vocht te verdampen, kunnen tijdens rustperiodes snel vocht opnemen.

CUI is vaak een verborgen probleem en zelfs met een goed onderhoudsregime kan het zoeken naar CUI arbeidsintensief en tijdrovend zijn. Vocht onder de isolatie is moeilijk te detecteren en kan gedurende een lange periode in contact zijn met een leiding waardoor corrosie volledig onopgemerkt blijft totdat een leiding begint te lekken of volledig faalt.

Risico verminderen

Het indringen van vocht kan nooit volledig worden geëlimineerd. Daarom is het belangrijk om een strategie te hanteren met materialen en systemen die vochtbestendig zijn en die volledig kunnen worden afgedicht tegen binnendringend vocht.

Veel ingenieurs specificeren cellulaire glasisolatie als een effectieve optie om te helpen beschermen tegen CUI. FOAMGLAS® cellulaire glasisolatie is samengesteld uit materialen zoals zand, natriumcarbonaat en kalksteen en wordt gevormd wanneer deze materialen worden opgewarmd tot extreem hoge temperaturen. De resulterende chemische reactie creëert miljoenen hermetisch afgesloten glascellen die ongevoelig zijn voor vocht – zowel vloeibaar in de vorm van water als gasvormig als waterdamp.

Beschermend en slim

Wanneer FOAMGLAS® cellulaire glasisolatie wordt gecombineerd met compatibele systeemaccessoires, ontstaan er nog robuustere opties om CUI te helpen verminderen.

Het FOAMGLAS® Sealed systeem maakt gebruik van de ondoordringbaarheid van FOAMGLAS® isolatie in combinatie met onze gepatenteerde joint sealant om zo vocht uit het systeem te houden. De neutraal uithardende, joint sealant is ontwikkeld voor gebruik met FOAMGLAS® isolatiesystemen, hij draagt niet bij aan corrosie en geeft de mogelijkheid om compartimentering in je isolatiesysteem te voorzien om zo de verspreiding van de corrosie te beperken.

Het FOAMGLAS® Spacer systeem maakt gebruik van gepatenteerde spacer-technologie om een luchtspleet van 12 millimeter te creëren tussen de isolatie en de buis. Dit helpt te voorkomen dat water in contact blijft met de leiding indien het toch zou binnendringen. Als de integriteit van het systeem aangetast zou zijn, helpt het gecompartimenteerde ontwerp van het systeem met het kanaliseren van vocht, weg van de buis naar punten waar het uit het systeem kan worden afgevoerd. Idealiter zouden afstandhouders en buisisolatie deel moeten uitmaken van een totaalsysteem, zodat ze samenwerken voor een maximale effectiviteit.

Bezorgdheid verminderen

Nu petrochemische processen met meer onzekerheid worden geconfronteerd dan in normale tijden, kan FOAMGLAS® cellulaire glasisolatie extra gemoedsrust bieden, vooral in omgevingen waar een volledig afgedicht isolatiesysteem meerdere voordelen kan bieden. Ondoordringbaar voor vocht en bestand tegen omgevings- en operationele invloeden, is FOAMGLAS® cellulaire glasisolatie een slimme keuze voor het beschermen van kwetsbare installaties zowel wanneer ze operationeel zijn of in rust. Wanneer cellulair glas wordt gecombineerd met speciaal ontwikkelde accessoires om een ​​compleet systeem te creëren, zoals het FOAMGLAS® Sealed systeem en Spacer systeem, dan vergroten de voordelen. Prestaties op de lange termijn, plus het potentieel voor minder reparaties en minder onderhoudskosten, maken systemen met FOAMGLAS® isolatie vast en zeker het overwegen waard voor een omgeving waar CUI een groot probleem is.

Jente Quintens is werkzaam als verantwoordelijke voor marketing & communication voor industry business bij Owens Corning FOAMGLAS® isolatie.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!