Selecteer Pagina

Aramis bereikt FEED-fase

door | 4 dec, 2023 | Duurzaamheid, Nieuws, Petrochemie

FEED-fase

Foto: Aramis

Met het bereiken van de FEED-fase heeft het CCS-project Aramis een belangrijke stap gezet. Volgens plan zou het eind 2028 operationeel moeten zijn.

In Aramis werken TotalEnergies, Shell, EBN en de Gasunie samen aan de realisatie van het grootste CCS-project in Noordwest-Europa. Vorige week maakte deze partijen bekend dat de FEED-fase (front end engineer and design) is bereikt. De betrokken partijen hebben overeenstemming bereikt over belangrijke onderdelen van de benodigde infrastructuur, waaronder de offshore transportleiding.

FEED-fase

Petrofac Facilities Management Limited is uitgekozen om het technische ontwerp van de transportleiding te maken. Naar verwachting is het ontwerp in 2025 klaar, waarna de definitieve investeringsbeslissing kan worden genomen. Daarop kan het aanleggen van de transportinfrastructuur beginnen. Eind 2028 kan Aramis operationeel zijn, als de vereiste vergunningen zijn verkregen.

Maasvlakte

Het onshore deel van Aramis wordt op de Rotterdamse Maasvlakte aangelegd. Vanaf daar zal de CO2 via een 200 kilometer lange pijpleiding naar platforms op de Noordzee worden getransporteerd. De CO2 wordt in lege gasvelden onder de zeebodem opgeslagen.

Zie ook: Air Products sluit waterstoffabriek op Porthos aan

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!