Selecteer Pagina

Aanpak duizendknoop blijkt te werken

door | 29 dec, 2023 | Haven, Infrastructuur, Nieuws

Duizendknoop

Foto: Havenbedrijf Rotterdam/Ries van Wendel de Joode

Vier jaar geleden besloot het Havenbedrijf Rotterdam een depot in de haven aan te leggen, waarin grond met duizendknoop werd opgeslagen. Nu blijkt dat de plant dit niet heeft overleefd.

De van oorsprong Japanse woekerplant duizendknoop zorgde vier jaar geleden voor de nodige schade aan gebouwen en wegen in de haven. De plant beschikt over extreem sterke wortels en vormde ook een bedreiging voor de biodiversiteit.

Opslaglocatie duizendknoop

Het Havenbedrijf Rotterdam koos ervoor een speciaal depot in de haven aan te leggen. In deze opslaglocatie van tien meter hoog aan de Coloradoweg op de Maasvlakte werd grond met resten van de duizendknoop in een speciaal doek ingepakt. Het doel was de plant zo te verstikken. Nu het depot is geopend, wijst onderzoek uit dat dit is gelukt. De grond is vrij van duizendknoop en kan worden hergebruikt.

Opvreten door bacteriën

In opdracht van het havenbedrijf doet ingenieursbureau Iv – in samenwerking met Bureau Stadsnatuur – verder onderzoek naar het bestrijden van de duizendknoop. De methodes lopen uiteen van het besproeien met zout water tot het onder zuurstofloze omstandigheden laten opvreten door bacteriën in de bodem. De ontwikkeling van bestrijdingsmethodes heeft ervoor gezorgd dat de duizendknoop steeds minder voorkomt in de haven van Rotterdam. Het uiteindelijke doel is om de haven duizendknoopvrij te krijgen.

Zie ook: Afzinken tunneldeel lukt nu wel

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!