Selecteer Pagina

Polygon

door | 2 aug, 2023 | Bedrijveninfo

Energiebesparing in klimaatbeheersing

Wat ga je ermee doen? Dat is de eerste vraag die men bij Polygon stelt wanneer je een klimaatsysteem bij hen wilt huren. Daar hebben ze een heel goede reden voor. Ze helpen er jou energie en dus kosten mee te besparen. En dat is lang niet het enige wat ze doen. 

Tekst: Kim de Booij

Bij stops en andere onderhoudsprojecten is klimaatbeheersing van groot belang om het onderhoudswerk goed te kunnen uitvoeren. Stralen en coaten in een vochtige ruimte heeft bijvoorbeeld weinig zin. En leidingen terug vullen terwijl er nog condens of vocht aan de wanden zit, kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Polygon levert de klimaatsystemen voor optimale onderhoudscondities. 

Het zit hem in ‘ongeveer’

Zelf kun je vanuit eigen kennis en ervaring waarschijnlijk wel berekenen hoeveel capaciteit er ongeveer nodig is om het klimaat in jouw leidingen, tanks en/of hal te conditioneren. “Daar zit het hem in, in die ‘ongeveer’”, reageert Eddy van Oers van Polygon. “Omdat je geen exacte berekening kunt maken, kies je vaak voor een hogere capaciteit. Dan zit je zeker goed. Maar die extra capaciteit zorgt tijdens je project wel voor extra energieverbruik. En energieverbruik is een van de grootste kostenposten tijdens onderhoud. Daar helpen wij bedrijven dus in te besparen.”

Enorme besparing

Polygon heeft voor de berekening een speciaal systeem laten ontwikkelen, legt Van Oers uit: “Op basis van de diameter, hoogte en eventuele isolatiewaarde van je ruimte, opslagtank of leidingen en de gemiddelde omgevingstemperatuur in een bepaalde tijd van het jaar, kunnen we de benodigde capaciteit van de benodigde klimaatsystemen exact bepalen. Je huurt dus precies wat je nodig hebt, nooit te veel. Zet dat maar eens af tegen weken brandstofverbruik. De verschillen kunnen enorm zijn. In plaats van 300.000 euro aan brandstof verbruik je dan bijvoorbeeld maar 200.000 euro. Plus je bent bij Polygon verzekerd van goed equipment.”

Monitoring

Om nog meer voor bedrijven te kunnen betekenen, nam Polygon onlangs een bedrijf over dat gespecialiseerd is in meetapparatuur. “Dankzij de nieuwe technologieën kunnen we onze apparatuur op afstand besturen en nog efficiënter omgaan met energie. Behalve luchtvochtigheid kunnen we bovendien ook andere fijnstof en schadelijke gassen in de lucht monitoren en digitaliseren. Het biedt waardevolle informatie waarmee bedrijven hun processen efficiënter en veiliger kunnen maken. In de petrochemie is dit niks nieuws, maar in de bouw- en food- en pharma-sector, waarin we ook actief zijn, is hier nog veel winst te behalen.” 

De beste bronnen benutten

Wat nog wel een interessante ontwikkeling voor onder meer de petrochemie is, is dat Polygon ook oog heeft voor het gebruik van de meest gunstige energiebronnen. “Voorheen liepen onze klimaatsystemen standaard op diesel, tegenwoordig minimaal op gas en waar mogelijk ook op groene stroom van de klant. In elke situatie kijken we welke energiebronnen er zijn en wat de beste optie is voor een zo minimaal mogelijk energieverbruik. We hebben fors in ons equipment geïnvesteerd om op alle energievoorzieningen te kunnen aansluiten.”

Eddy van Oers

Technisch reinigen

Op deze manier weet je dus zeker dat je qua klimaatbeheersing zo gunstig mogelijk met je energie omgaat, in ieder geval tijdens onderhoudswerkzaamheden. “Tijdens de doorlopende productieperioden kunnen we met onze luchtsystemen ook iets voor bedrijven betekenen”, vult Van Oers nog aan. “Polygon heeft namelijk ook een afdeling Technisch Reconditioneren. We verzorgen de technische reiniging van vervuilde patchkasten, verdeelkasten, machines, printplaten en andere elektrische voorzieningen. Stofdeeltjes die door elektriciteit in deze voorzieningen worden aangetrokken, verwijderen we moeiteloos.” 

Polygon gebruikt voor deze werkzaamheden CO2 in poedervorm met verwarmde lucht. “We stralen de componenten en oppervlakten dus niet schoon met standaard CO2-pellets. Het grote voordeel is dat de apparatuur niet buiten gebruik moet worden gesteld. Tijdens de reiniging kan alles gewoon doordraaien, de spanning hoeft er niet af.”

Duurzaam reconditioneren

Van Oers: “Daarnaast is onze afdeling Reconditionering ook volop bezig met duurzame toepassingen voor uitdagendere klussen, zoals bij brandschade, waarbij schoonmaakmiddelen nodig zijn. We onderzoeken daarbij welke biologisch afbreekbare middelen geschikt zijn en zetten deze in.”

Zo duurzaam en energie-efficiënt mogelijk

Het past allemaal bij de duurzame strategie van Polygon. Van Oers: “We kijken in alles hoe we duurzamer kunnen werken. Zo hebben we onder meer geïnvesteerd in duurzamer (geëlektrificeerd) equipment, elektrisch vervoer, zonnepanelen en ledverlichting. We hebben er zelfs een paar jaar geleden een duurzaamheidsprijs voor in ontvangst mogen nemen. En nu kijken we dus ook continu hoe we bij onze klanten zo duurzaam en energie-efficiënt mogelijk kunnen werken. Goed voor het milieu en goed voor de kostenbeheersing van onze klanten. Win-win.”

Wat Polygon nog meer kan betekenen

Polygon is niet alleen actief in de petrochemie, maar ook in de scheepvaart, bouwsector en food- en pharma-branche. Daarbij biedt het bedrijf naast tijdelijke klimaatsystemen en technische reconditionering ook oplossingen in opdracht van verzekeringsmaatschappijen, waaronder lekdetectie-onderzoeken en het reconditioneren na brand- en/of waterschades, de core business van het bedrijf. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!