Selecteer Pagina

Gorman-Rupp

door | 2 aug, 2023 | Bedrijveninfo

Chris van der Gaag (l.): “Regelmatig komen er bestellingen binnen voor onderdelen van pompen die al veertig jaar of meer in bedrijf zijn.”

‘Vakspecialisten zien direct de potentie van de Gorman-Rupp pomp’

“‘Veel en vuil’, is tot nu toe de mooiste omschrijving van de Gorman-Rupp pomp die ik van een klant gehoord heb.” Aan het woord is Chris van der Gaag, managing director van Gorman-Rupp Europe, een van de grootste gespecialiseerde pompverhuurders in de Benelux en pompfabrikant/leverancier voor Europa. 

Tekst: Heleen van der Maas

“Alles wat met het verpompen van veel en vuil spoel- en afvalwater te maken heeft, daar worden wij blij van”, verklaart Van der Gaag zich nader. Traditioneel wordt bij de afvoer van vloeistoffen aan een dompelpomp gedacht. Dat is de Gorman-Rupp pomp dus niet. Het Amerikaanse moederbedrijf Gorman-Rupp, opgericht in 1933, is uitvinder van de zelfaanzuigende centrifugaalpomp.

De voordelen

“Een dompelpomp ligt in de vloeistof die wordt verpompt, een zelfaanzuigende centrifugaalpomp staat opgesteld boven het maaiveld”, legt Van der Gaag het verschil in pomptechnologie uit. “Het voordeel van onze technologie is dat de pompen betrouwbaarder zijn en veel minder last hebben van verstoppingen. Ook is het onderhoud van een bovengrondse pomp simpeler, hygiënischer en veiliger. Daarnaast kun je in veel gevallen energiezuiniger opereren omdat de niveauregelingen veel beter aan te sturen zijn.” Inmiddels is Gorman-Rupp wereldwijd actief in de grond-, weg- en waterbouwsector, de industrie, de afvalwatersector en een aantal specialistische toepassingen. 

Extreem lange levensduur

De pomp van Amerikaanse origine staat vooral bekend om zijn extreem lange levensduur. “Was dat oorspronkelijk vooral om een stukje degelijkheid en betrouwbaarheid te kunnen leveren, nu zou je het kunnen omschrijven als duurzaamheid 1.0”, lacht Van der Gaag. “Nog regelmatig komen er bestellingen binnen voor onderdelen van pompen die al veertig jaar of meer in bedrijf zijn. Wij zorgen er dan ook voor dat de onderdelen van al onze pompen die in omloop zijn, leverbaar blijven.” De duurzaamheidambities van de pompspecialist reiken niettemin veel verder. De bevestiging daarvan is dat Gorman-Rupp Europe als enige in zijn branche TÜV gecertificeerd is volgens de CO2-Prestatieladder. 

Enorm magazijn

De hoofdvestiging van Gorman-Rupp Europe, gevestigd in het West Betuwse Waardenburg, beschikt over een magazijn van 1.200 vierkante meter met 1.600 palletplaatsen, van waaruit dagelijks pompen en onderdelen naar klanten in Europa worden getransporteerd. Daarnaast heeft het bedrijf een ontwerpafdeling in eigen huis waar complete pompsets worden ontworpen die voldoen aan de Europese eisen en regelgeving op dit vlak en de specifieke wensen van de klant. Denk aan de keuze van diesel- of elektromotor, de opstelling, het materiaal en de besturingstechniek. Het totale assortiment van Gorman-Rupp bestaat uit meer dan 3.500 verschillende pompen waarbij het specialisme ligt bij pompen voor debieten tussen de dertig en de drieduizend kuub per uur, en een opvoerhoogte van tien tot honderd meter. (Lees verder onder de foto.)

Met eigen ogen

Een pomp-professional met woorden overtuigen van de voordelen van de zelfaanzuigende centrifugaalpomp is voor Gorman-Rupp nog steeds een uitdaging. Totdat de professional bij een van hun klanten of in het eigen opleidingscentrum te Waardenburg met verschillende demonstratieopstellingen wordt geconfronteerd. “In ons opleidingscentrum ontvangen we niet alleen regelmatig groepen voor opleidingen”, vertelt Van der Gaag. “Ook ontwerpen we hier samen met klanten de pompset die voldoet aan hun specifieke eisen, en ontvangen we professionals die graag kennis maken met nieuwe ontwikkelingen in de pomptechnologie. Zodra zij met eigen ogen zien hoe de zelfaanzuigende centrifugaalpomp werkt, hoeven wij niets meer te zeggen. Het zijn tenslotte allemaal vakspecialisten die weten waar ze dagelijks tegenaan lopen. Ze zien direct de potentie van onze pomp voor hun specifieke proces.”

Eenvoudig online huren

Een andere manier om met de pomptechnologie van Gorman-Rupp kennis te maken is een pomp te huren. Het bedrijf is tenslotte een van de grootste gespecialiseerde pompverhuurders in de Benelux. 

Afgelopen februari heeft Gorman-Rupp Europe het platform Archyrental.com gelanceerd waarop klanten heel eenvoudig een pomp kunnen selecteren, huren, gebruiken en beheren. 

Aanvullende verhuurlocaties

“Het voordeel van dit platform is dat mensen snel kunnen schakelen”, vertelt Van der Gaag. “Je kunt bij wijze van spreken als projectleider ‘s avonds om acht uur op de bank zitten en denken: o verhip, ik had nog een pomp moeten hebben. Dan log je in op ons platform en kun je via een eenvoudig selectiemenu de juiste pomp selecteren en reserveren. Als wij ’s ochtends om zeven uur ‘s beginnen, zien we direct dat de pomp is gereserveerd, en dat we hem moeten afleveren of dat-ie wordt opgehaald om zo en zo laat. In de toekomst richten we extra verhuurlocaties in waardoor het voor klanten nog makkelijker wordt om de pomp op te halen en voor ons om hem op locatie te bezorgen.”

Persoonlijk advies blijft

Gorman-Rupp Europe blijft uiteraard bereikbaar voor persoonlijk advies. Daarom staat op het nieuwe verhuurplatform ook een contactbutton met telefoonnummer. “We zijn tenslotte een specialist”, benadrukt Van der Gaag. “Als iemand van onze expertise gebruik wil maken, kan dat altijd.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!