Selecteer Pagina

Genpower

door | 1 apr, 2023 | Bedrijveninfo

Genpower, daar krijg je energie van!

In de markt van tijdelijke energievoorziening is Genpower een opvallende verschijning als het gaat om duurzaamheid. De energiespecialisten uit Groot-Ammers hebben namelijk een neus voor nieuwe technologieën op het gebied van duurzame tijdelijke stroomvoorziening. Johan Deen, algemeen directeur van Genpower en Marcel Kwakkel, commercieel directeur, geven een inkijkje. 

Tekst: Connie Lindhoud

“Duurzame energie heeft al heel lang onze aandacht”, begint Deen. “Zo’n zeven of acht jaar geleden, toen de markt voor tijdelijke stroomvoorziening nog helemaal op conventionele aggregaten gericht was, waren wij al bezig met batterijpacks. Daarmee brachten we de emissie en het geluidsniveau op bouwplaatsen omlaag en dat was destijds echt iets bijzonders.” 

Verschil

“Bij Genpower zijn we vooral gericht op de lange termijn continuïteit van ons bedrijf”, vervolgt Deen. “Duurzaamheid en innovatie zijn daarbij belangrijke pijlers: we willen een positieve bijdrage leveren aan het milieu en een betere wereld doorgeven aan de volgende generaties. Als je dan ‘in de dieselaggregaten zit’, zoals wij, is er wel werk aan de winkel. We geloven dat we met een doordachte en innovatieve duurzaamheidsstrategie écht een verschil kunnen maken.” 

Samenwerking

“Bij innovatie is samenwerking ontzettend belangrijk”, aldus Kwakkel. “Daarom zijn we in zee gegaan met Powercrumbs, een innovatief bedrijf dat biogas afvangt uit rioolwater. Powercrumbs levert dit lokaal geproduceerde biogas aan de bouw, andere grootverbruikers en dus ook aan ons. Het gebruik van dit biogas reduceert meer dan 85 procent stikstof ten opzichte van de strengste Stage V dieselnorm. Een uitkomst voor bouwplaatsen, want de verduurzaming van de bebouwde omgeving is een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord. Om de gestelde klimaatdoelen te halen is het ook nodig de bouwplaats zelf te verduurzamen. Het gebruik van een biogas-aggregaat voor de tijdelijke energievoorziening zet dan echt zoden aan de dijk.” 

Waterstof

Hij vervolgt: “Maar het kan nog beter! Onze uiteindelijke doelstelling is om zero emission-oplossingen voor tijdelijke stroomvoorziening te realiseren. Daarbij zien we waterstof als één van de belangrijkste oplossingen en om die reden zijn we onlangs een samenwerking aangegaan met het Franse EODev. EODev is een innovatief greentech bedrijf dat met duurzame, betrouwbare en betaalbare energieoplossingen op basis van waterstof de energietransitie wil versnellen. EODev is wereldmarktleider in het ontwerpen en industrialiseren van emissievrije energieopwekkingssystemen, waaronder het GEH2® waterstofaggregaat voor stationaire en mobiele toepassingen.” 

De overeenkomst Genpower met EODev wordt gesloten. V.l.n.r.: Marcel Kwakkel, Johan Deen (beide Genpower), Stéphane Jardin en Fernando Szabados (beide EODev).

Emissievrije stroomvoorziening

Deen legt uit: “De GEH2® maakt gebruik van een brandstofcel en een lithium-ijzerfosfaatbatterij. Door deze combinatie kan de GEH2® direct tot 110 kVA vermogen leveren. Tevens is het aggregaat geluidsstil, zeer gebruiksvriendelijk en biedt deze ruime monitoring- en rapportagemogelijkheden. De GEH2® is ontworpen als emissievrije stille stroomvoorziening zonder uitstoot van CO2, NOx of fijnstof. De GEH2® stoot alleen warm water en gefilterde lucht uit. De eerste GEH2® aggregaten met 110 kVA zijn inmiddels via ons inzetbaar en er is uitbreiding op komst in de range tot 1.050 kVA. 

Ons partnership met EODev en de lancering van het eerste waterstofaggregaat met dit vermogen is een primeur in Nederland en een heel belangrijke stap voorwaarts om de bouwplaats verder te verduurzamen!”, aldus een trotse Deen.

Gedegen advies

“Met de toenemende vraag naar duurzame tijdelijke stroomvoorziening verandert ook onze rol”, constateert Kwakkel. “Een optimale inzet van aggregaten wordt steeds belangrijker, want de stroomvraag op de bouwplaats neemt door de inzet van allerlei elektrisch aangedreven materieel flink toe. Bovendien is er vaak sprake van een grillig patroon in de stroomvraag. In het verleden werd er gewoon een grote dieselaggregaat neergezet. De kosten daarvan waren relatief laag dus of die nu wel of niet een optimale inzet had, was niet zo van belang. Bij de nieuwe emissievrije stroomvoorzieningen en batterijpacks ligt dat anders, en dus moet je goed kijken hoe je de stroomvoorziening op je bouwplaats optimaal kunt inrichten. We analyseren samen met onze klanten welke machines er worden ingezet en wat de piekmomenten zijn. Op basis daarvan bepalen we de inzet van het type en capaciteit van de tijdelijke stroomvoorziening. Een groot voordeel van de nieuwe duurzame systemen is dat ze beschikken over nauwkeurige en uitgebreide monitoring- en rapportagemogelijkheden. Daaruit halen we veel belangrijke informatie voor onze adviezen.”

Snel schakelen

“De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, maar ook de regelgeving en eisen veranderen razendsnel. Als Genpower zitten we midden in die ontwikkeling en nemen we onze klanten hierin mee op de manier die ze van ons kennen: met goede service, persoonlijk contact, korte lijnen, proactief meedenken en snel schakelen. Dat vind je niet overal maar wel bij ons. We zetten altijd nét dat extra stapje. En als de klant weer tevreden is krijgen wij daar ook energie van!”, besluit Deen.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!